Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Νάουσα: Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Σχολή Αριστοτέλη


Η συνολική εικόνα της έρευνας για τον Μεγαλέξανδρο και οι συνέπειες της πορείας του στον κόσμο θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τον Κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» που διοργανώνει από σήμερα, στη Σχολή Αριστοτέλη, στη Νάουσα, η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων/Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών.

Το συνέδριο θα διαρκέσει έως και το Σάββατο ενώ την επομένη θα διεξαχθεί ημερίδα για την παρουσίαση του ανακτόρου των Αιγών, στην οποία θα παρουσιαστεί το μνημείο (ξενάγηση στον χώρο), αλλά και τα νέα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας που προέκυψαν από το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο της συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξής του.

Το συνέδριο και η ημερίδα θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νάουσας που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Σχολής του Αριστοτέλη (αρχαία Μίεζα).

Στόχος του συνεδρίου είναι επίσης να προβληθεί στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά και στο ευρύτερο κοινό το ‘’Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη’’ , ένα μεγάλο και πρωτότυπο ψηφιακό έργο που εμπνεύστηκε, σχεδίασε και πραγματοποιεί η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων/Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (Ψηφιακή Σύγκλιση).

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν –μεταξύ άλλων- οι ανασκαφικές έρευνες που πραγματοποιούνται στις χώρες οι οποίες συναποτέλεσαν την ελληνιστική οικουμένη.

Επιστήμονες διεθνούς κύρους και διευθυντές ανασκαφών από την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Αφγανιστάν, αλλά και από την Αγγλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ρωσία και την Ελλάδα θα παρουσιάσουν το έργο τους και θα ανακοινώσουν νέα αρχαιολογικά δεδομένα.

Παράλληλα θα γίνει αναφορά από ιστορικούς και ειδικούς μελετητές στην προσωπικότητα του Μεγαλέξανδρου και η διαχρονική ακτινοβολία του στην ιστορία, τον μύθο και την τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου