Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε το 31ο συνέδριο του ΕΚΘ

Την Κυριακή ο νέος πρόεδρος


Οι εκκλήσεις για ενότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ώστε με κοινούς αγώνες να αντιμετωπίσουν τη «λαίλαπα» των Μνημονίων, κυριάρχησαν στην τελετή έναρξης των εργασιών του 31ου συνεδρίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Δεχόμαστε ανελέητη επίθεση που οδηγεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία στην εξαθλίωση, εντείνεται ο ρατσισμός, ενώ παρατηρούνται και επικίνδυνα φαινόμενα στον χώρο της εργασίας, όπου θεωρούνται «ένοχοι» όσοι παίρνουν περισσότερα χρήματα και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στρέφονται εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων», τόνισε στην ομιλία του ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης. Επισήμανε, ακόμα, ότι η ανεργία στη χώρα έφτασε στο 25,4%, στους νέους κάτω των 24 ετών είναι 60% και στις γυναίκες 30%.

«Δυστυχώς στην πιο δύσκολη καμπή της η Ελλάδα έχει πολιτικούς νάνους αντί για ηγέτες και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λέγεται κυβέρνηση Τροϊκανών», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης. Κατηγόρησε τους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας ότι ουδείς όρθωσε το ανάστημα του απέναντι στους δανειστές και για το υπουργείο Εργασίας είπε ότι ικανοποιεί μόνο τις απαιτήσεις των εργοδοτών. «Όλοι μαζί», είπε απευθυνόμενος στους εργαζόμενους και σημείωσε ότι τα Μνημόνια απέτυχαν, στην κοινωνία επικρατούν διαλυτικά φαινόμενα και «μόνον ο θάνατος υπάρχει».

Σε κοινή δράση, χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, κάλεσε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Νίκος Φασφαλής (μέλος του Γενικό Συμβουλίου της), ο οποίος αποδοκίμασε τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας κ. Φούχτελ, για την απόδοση των Ελλήνων εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, τόνισε ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το οικονομικό και κοινωνικό «κραχ» και οι εργαζόμενοι στα όρια της εξαθλίωσης». Η ανεργία στη Θεσσαλονίκη «καλπάζει» κι έφτασε στο 35%.

Εκ μέρους της Ν.Δ. στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α η βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμμανατίδου, του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της Ν.Ε. Α΄Θεσσαλονίκης Χρόνης Μακρίδης, του ΚΚΕ ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, της ΔΗΜ.ΑΡ ο γραμματέας Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Δημητρακάς. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Γραπτό χαιρετισμό έστειλε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης.

Στην εναρκτήρια τελετή παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και Εργατικών Κέντρων από την Κύπρο (Λευκωσίας και Λεμεσού).

Μέλη του ΠΑΜΕ αποδοκίμασαν με συνθήματα τον οργανωτικό γραμματέα της ΓΣΕΕ και τους εκπροσώπους των κομμάτων πλην του ΚΚΕ.

Στο 31ο συνέδριο του ΕΚΘ συμμετέχουν 502 εκπρόσωποι από 183 σωματεία στα οποία είναι εγγεγραμμένοι 80.694 μέλη. Από αυτά τα 58.185 είναι οικονομικά τακτοποιημένα και 39.803 ψήφισαν για τις διοικήσεις των σωματείων τους ενώ 36.619 πήραν μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων του συνεδρίου.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με τις εκλογές που θα γίνουν στο κτήριο του ΕΚΘ για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και των άλλων οργάνων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου