Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Α. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση είναι υποταγμένη και δεμένη στο άρμα της Μέρκελ»

Εκλογές ζήτησε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «υποταγμένη» τη κυβέρνηση. Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, μόνο μία άλλη κυβέρνηση, με νωπή εντολή, θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί τη βιωσιμότητα του χρέους στο εξωτερικό.

«Μέρα με την μέρα επιβεβαιώνεται ότι ο δρόμος του μνημονίου είναι οδυνηρός», τόνισε ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο χθεσινό Eurogroup, όπου για ακόμα μια φορά δεν ελήφθη επί της ουσίας απόφαση για το πότε θα πάρει η Ελλάδα την περιβόητη δόση. Μάλιστα επανέλαβε ότι το ελληνικό χρέος «δεν βγαίνει», κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο γίνεται πλέον κατανοητό και στην Ευρώπη. Όπως τόνισε, αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αναζητούν τώρα έξωθεν τρόπων ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο. «Είναι κοινός τόπος ότι ούτε η εκταμίευση της δόσης θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, παρατηρώντας πως μία λύση που προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και λοιδορήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ποτέ δεν διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αυτή του παγώματος στην αποπληρωμή του χρέους, συζητήθηκε χθες στο Eurogroup.

«Ποιο σενάριο υποστηρίζει, ποια είναι η ελληνική θέση στο μείζον πρόβλημα της βιωσιμότητας; Μήπως ότι θα αποπληρώσουμε και το τελευταίο ευρώ, όπως λέει ο κ. Σαμαράς, αντιγράφοντας όσα έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «κατώτερο των περιστάσεων». Υποστήριξε δε, ότι την ώρα των μεγάλων συγκρούσεων μιλά για τεχνικές δυνατότητες, έχοντας χάσει κάθε αξιοπιστία απέναντι στον ελληνικό λαό. Θύμισε άλλωστε πως μέχρι πρόσφατα έλεγε στους πολίτες ότι στις 16 Νοεμβρίου θα πεινάσουμε… «Ποιος όμως ήταν ο λόγος για αυτό τον χυδαίο εκβιασμό προς τον λαό;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της κ. Μέρκελ». Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε «άφωνη» την κυβέρνηση, που «χάνει χρόνο για την χώρα, τον οποίο κερδίζει η Γερμανία και οι εταίροι μας για να συγκροτηθούν».

«Δεν μπορεί μία κυβέρνηση υποταγμένη και δεμένη στο άρμα της Μέρκελ… Μόνο μία κυβέρνηση με νωπή εντολή είναι ικανή για να διαπραγματευτεί», δήλωσε, προκειμένου η κοινωνία να μείνει όρθια και η χώρα ζωντανή. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, λύση δεν μπορεί να υπάρξει όσο ακολουθείται άγρια λιτότητα, ενώ προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση έθεσε την ακύρωση του μνημονίου, το πάγωμα της αποπληρωμής και τη ρήτρα ανάπτυξης στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 που διευκόλυνε τη Γερμανία να ανακάμψει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου