Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

430 μαθητές στοιβάζονται σε ένα σχολείο ερείπιο στην Αριδαία

Κατάληψη πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες οι μαθητές του γενικού λυκείου Αριδαίας .Το συγκεκριμένο λύκειο είναι παλιό, μισογκρεμισμένο κτίριο που όχι μόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες για στέγαση μαθητών, αλλά είναι και άκρως επικίνδυνο. Προστέθηκαν έξτρα κάποιες αίθουσες προκάτ, που όμως σε έναν αριθμό 430 μαθητών σίγουρα δεν έλυσαν το πρόβλημα. Τα παιδιά έχουν απόλυτο δίκιο και καλά κάνουν και διεκδικούν. Για να μπορούν να διδαχθούν, πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες, έστω υποτυπωδώς ανθρώπινες.


Με αφορμή την κατάληψη του ΓΕΛ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων τονίζει: «Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά;» λέει το τραγούδι...«Πώς να μιλήσεις στα παιδιά;» λένε οι γονείς. Η αδιαφορία όλων των συναρμόδιων οδηγεί μαθηματικά στην επικράτηση διαλυτικών στοιχείων και στη νέκρωση της μαθητικής κοινότητας. Οφείλουμε όλοι (γονείς-μαθητές-εκπαιδευτικοί-κοινωνικοί φορείς-δημοτική αρχή) να υπερασπιστούμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία αγωνιζόμενοι πλάι-πλάι με κοινές θέσεις και όχι με διαχωριστικές γραμμές. 

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Σταύρος Κοφτερός μίλησε για την κατάσταση, που όπως είπε είναι παρόμοια με όλα τα σχολεία ανά την Ελλάδα: «Το στεγαστικό πρόβλημα είναι το κυρίαρχο, τα παιδιά στοιβάζονται. Πρόκειται για 430 μαθητές που κάνουν κατάληψη τώρα, όπως και τόσα χρόνια διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες για την εκπαίδευση τους. Δημιουργούνται προβλήματα όπως είναι φυσικό και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η λύση θα ήταν ένα άλλο κτίριο ή ανακατανομή αιθουσών με τα γειτονικά σχολεία. Αυτό είναι το βασικό αίτημα όλων των φορέων που γνωρίζουν την κατάσταση για το μεγαλύτερο σχολείο της Αλμωπίας, ίσως και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Επίσης, υπάρχει έλλειψη καθηγητή αγγλικής γλώσσας και το θέμα που καίει είναι το πετρέλαιο. Οι απαιτήσεις δεν είναι παράλογες. Περιμένουμε να έχουμε συνάντηση και με τον δήμαρχο οπότε ίσως κάποια αιτήματα ικανοποιηθούν. Αν όμως ο δήμος σηκώσει τα χέρια, θα αναλάβουν οι γονείς...».

Τα αιτήματα των μαθητών

1. Κτιριακό. Το σχολείο δεν διαθέτει την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή αλλά και δεν υποστηρίζει το μεγάλο πλήθος μαθητών που διαθέτει.

2. Ακατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας. Υπάρχουν αίθουσες στις οποίες στάζουν νερά και αίθουσες στις οποίες πέφτουν σοβάδες.

3. Θέρμανση. Υπάρχει έλλειψη πετρελαίου στο σχολείο με αποτέλεσμα οι μαθητές να κρυώνουν και να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στο μάθημα.

4. Υγιεινή. Οι τουαλέτες δεν διαθέτουν χαρτί υγείας και σαπούνι που αποτελούν τα απαραίτητα προϊόντα υγιεινής.

5. Ανεπίτρεπτη είναι ακόμα η ύπαρξη ξηλωμένων πριζών (βλέπε φωτο παρακάτω) αλλά και χωρίς προστατευτικά καπάκια με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο καθημερινά η ζωή των μαθητών.

6. Έλλειψη καθηγήτριας αγγλικών.

πηγή: λόγος της Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου