Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Καβάλα: Διεκόπη η επιδότηση των κτηνοτρόφων και των γεωργών


Αναστάτωση και έντονη ανησυχία προκάλεσε στους κτηνοτρόφους του νομού Καβάλας, η ξαφνική απόφαση για τη διακοπή των επιδοτήσεων που έπαιρναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων).

Με αφορμή το πρόβλημα αυτό, η διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας συγκάλεσε χθες το πρωί έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, Αρχέλαου Γρανά. «Σας καλέσαμε για να δούμε τι λάθος έχει γίνει και να βρούμε μία λύση. Έρχεται χειμώνας και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αγοράσουν ζωοτροφές. Χωρίς τα χρήματα της επιδότησης, όμως, δεν θα μπορέσουν να το κάνουν αυτό», είπε ο Αρχέλαος Γρανάς, στη σύντομη εισαγωγή που έκανε, ενώ κάλεσε τους Δήμους της Καβάλας να καθορίσουν τις κτηνοτροφικές ζώνες.

Ο λόγος δόθηκε, αρχικά, στον εκπρόσωπο του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να εξηγήσει ποιο είναι το πρόβλημα. Σύμφωνα με το νόμο, είπε, οι Διευθύνσεις Δασών πρέπει να αποτυπώσουν ψηφιακά τις αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και τις αγροτικές εκτάσεις που υπάρχουν σ’ αυτές και στη συνέχεια, να στείλουν τους ψηφιακούς χάρτες στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Βάσει των χαρτών αυτών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καθορίσει τις ζώνες αγροτικής δραστηριότητας και τις επιδοτήσεις που θα δοθούν στους αγρότες. Από την επιδότηση εξαιρούνται οι καλλιέργειες και τα βοσκοτόπια που βρίσκονται εντός των αναδασωτέων εκτάσεων. Ωστόσο, στην αποτύπωση που έκαναν τα Δασαρχεία Καβάλας και Θάσου, δεν φαινόντουσαν ότι υπάρχουν βοσκότοποι και καλλιέργειες μέσα στις αναδασωτέες περιοχές. Στο νησί της Θάσου, συγκεκριμένα, όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες. Έτσι, εξαιρέθηκαν από τις επιδοτήσεις όλοι οι κτηνοτρόφοι και κάποιοι ελαιοκαλλιεργητές (κυρίως). Ανάλογο πρόβλημα έχουν και αρκετοί αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) στο ηπειρωτικό τμήμα του νομού.

Από την πλευρά τους, ο διευθυντής Δασών του Νομού και οι δασάρχες Καβάλας και Θάσου, απάντησαν ότι έστειλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν. Δηλαδή, τους ψηφιακούς χάρτες με τις κηρυγμένες αναδασωτέες εκτάσεις σε όλο το Νομό Καβάλας. Δεν τους ζητήθηκε, είπαν, να αποτυπώσουν τις καλλιεργούμενες περιοχές και τους βοσκότοπους. «Αν μία έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, δεν σημαίνει πως απαγορεύεται η βόσκηση μέσα σ’ αυτή. Στη Θάσο δεν ισχύει η απαγόρευση βόσκησης», δήλωσε ο διευθυντής Δασών Νομού Καβάλας, Γιάννης Καπετανγιάννης. Ισχύει μόνο, πρόσθεσε, ένας χρονικός περιορισμός πέντε ετών για τα μεγαλόσωμα ζώα και δέκα ετών για τα μικρόσωμα, εντός του οποίου δεν επιτρέπεται η βόσκηση σε δασική έκταση η οποία κάηκε και κηρύχθηκε αναδασωτέα, προκειμένου να αναγεννηθεί η βλάστηση. Μετά τη λήξη του χρονικού αυτού περιορισμού, όπως έγινε στο νησί της Θάσου, η βόσκηση είναι ελεύθερη.

Ο διευθυντής δασών Νομού Καβάλας ζήτησε επίσης από τους δήμους να ορίσουν τη λεγόμενη βοσκοϊκανότητα των περιοχών τους, ούτως ώστε η Δασική Υπηρεσία να καθορίσει τις ζώνες βόσκησης. Έπειτα από πρόταση του εκπροσώπου του ΟΠΕΚΕΠΕ, συμφωνήθηκε να γίνει ένα υπηρεσιακό έγγραφο από τη Διεύθυνση Δασών Νομού Καβάλας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που να γράφει ότι στη Θάσο δεν υφίσταται καμία απαγόρευση βόσκησης στις αναδασωτέες εκτάσεις και ότι τα νομίμως καλλιεργούμενα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τις αναδασωτέες περιοχές.

 Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης του πρωτογενούς τομέα, Γιώργος Ούστογλου, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρη Γιαννακίδη, για το πρόβλημα και για το αποτέλεσμα της συνάντησης, προκειμένου να παρέμβει αμέσως στον αρμόδιο υπουργό, για να δοθεί η πολιτική λύση την οποία ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμένων Καβάλας, Κώστας Λεπίδας. Ο διευθυντής Δασών υποσχέθηκε ότι έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, το αργότερο, θα στείλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ την ψηφιακή αποτύπωση με τις εκτάσεις που απαγορεύεται η βόσκηση στο Νομό Καβάλας. Τέλος, όσον αφορά τις επιδοτήσεις, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων ζήτησαν να καταβληθούν το συντομότερο τα χρήματα, έστω και ένα μέρος αυτών, για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ο Κ. Λεπίδας πρότεινε να καταβληθεί αμέσως το 50% και το υπόλοιπο 50% έως το Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου