Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η παγκόσμια έκθεση της μουσικής βιομηχανίας WOMEX12

Περίπου 2.200 εμπορικοί επισκέπτες από 90 χώρες παρευρέθησαν στην έκθεση


Στην πλέον επιτυχημένη μεταξύ των κλαδικών εκθέσεων που φιλοξενεί και διοργανώνει η HELEXPO εξελίχθηκε μετά το πέρας της πρώτης της διοργάνωσης η WOMEX12 (World Music Expo) – η παγκόσμια έκθεση της μουσικής βιομηχανίας που ολοκληρώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Περίπου 2.200 εμπορικοί επισκέπτες από 1.200 εταιρίες από 90 χώρες, 570 μάνατζερ και 310 παραγωγοί, 730 διοργανωτές συναυλιών και φεστιβάλ, 490 εκπρόσωποι δισκογραφικών εταιριών, εκδοτών και διανομέων μουσικής, 330 δημοσιογράφοι από ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, 600 εταιρίες-εκθέτες από 40 χώρες σε 245 περίπτερα, 61 συναυλίες με 350 καλλιτέχνες από 50 χώρες σε 8 συνολικά σκηνές, 70 ομιλητές από σχεδόν 30 χώρες, οι οποίοι αποτέλεσαν το πάνελ 20 διαφορετικών διαλέξεων συνιστούν τους «ιλιγγιώδεις» σχεδόν αριθμούς – ειδικά για την «παρθενική» ένταξη μιας πόλης στην παγκόσμια διοργάνωση.

Ενθουσιασμένοι από τη διοργάνωση αλλά και την υποδοχή στην πόλη αποχωρούν από το πρωί σήμερα και οι 3.000 και πλέον επισκέπτες (μέλη των μουσικών συγκροτημάτων και εμπορικοί επισκέπτες) αφού προσέφεραν ήδη μια ισχυρή «ένεση» στην πάσχουσα οικονομία της Θεσσαλονίκης (εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και μουσικές σκηνές).

Απρόσμενη επιτυχία και υποδοχή ακόμα και από το τοπικό κοινό (πέραν των εμπορικών επισκεπτών και των εκπροσώπων που ήταν οι «θεσμικοί» θεατές τους) είχαν και οι 61 συναυλίες που δόθηκαν στις οκτώ σκηνές της HELEXPO τις οποίες παρακολούθησαν χιλιάδες νεαροί στην πλειονότητα τους μουσικόφιλοι «κόβοντας» συνολικά 2.500 εισιτήρια.

Η διοργάνωση που στοίχισε 1.100.000 ευρώ και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία υπερκάλυψε και πρακτικά αλλά και ως μακροπρόθεσμη «επένδυση» (λόγω της απόλυτης επιτυχίας της «πιλοτικής» πρώτης οργάνωσης) τα έξοδά της αποφέροντας ανταποδοτικά κέρδη στην πόλη διήρκησε τέσσερις μέρες (από την περασμένη Τετάρτη 17 ως και χθες Κυριακή 21 Οκτωβρίου). Στη διοργάνωση μετείχαν η HELEXPO, o Δήμος Θεσσαλονίκης , το υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων πολιτισμού και Αθλητισμού, και ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα «Σταυροδρόμι Πολιτισμών» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Μέγας χορηγός της διοργάνωσης ήταν ο ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα μάλιστα με τα πρώτα στοιχεία, και παρότι οι διοργανωτές υπήρξαν ιδιαίτερα συγκρατημένοι για τα αποτελέσματα της διοργάνωσης (δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ) οι «αριθμοί» της Θεσσαλονίκης ξεπέρασαν ακόμα κι αυτά της περσινής WOMEX στην Κοπεγχάγη (όπου μάλιστα η έκθεση διοργανωνόταν για τρίτη χρονιά).

Η έκθεση WOMEX (World Music Expo) που θεωρείται η σημαντικότερη διοργάνωση του είδους της ανά τον κόσμο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό της επιτυχίας των συνεδριών και του βασικού στόχου της διοργάνωσης που είναι η σύναψη «εμπορικών σχέσεων» των μουσικών είναι η δήλωση μάνατζερ ενός Έλληνα μουσικού που κατάφερε στη διοργάνωση της Θεσσαλονίκης να κλείσει 16 συναυλίες –εμφανίσεις του σε 16 μουσικές σκηνές ανά τον κόσμο.

Ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία στην πόλη και τους ανθρώπους τους δήλωναν και οι μουσικοί συμμετέχοντες η πλειονότητα των οποίων προσέρχονται από επίσης οικονομικά πάσχουσες χώρες (από την Αφρική, την Ασία, την εμπόλεμη αυτή την περίοδο Συρία, αλλά και την Ισπανία, την Πορτογαλία κα).

Η επόμενη WOMEX θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο (23-27/10) του 2013 στην πρωτεύουσα της Ουαλίας το Κάρντιφ. «Άντε να βρεις στο Κάρντιφ δήμαρχο να χορεύει τσιφτετέλι υπό τους ήχους των τσιγγάνων της πόλης του» σχολίαζε χαρακτηριστικά ο Γερμανός εκπρόσωπος της WOMEX χθες το μεσημέρι , όταν στη διάρκεια γεύματος σε παραλιακό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης εμφανίστηκαν πλανόδιοι τσιγγάνοι μουσικοί και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Μπουτάρης συμμετέχοντας στο κλίμα ευεξίας που προκλήθηκε επιχείρησε να συμμετάσχει χορευτικά …

Η διοργάνωση του 2014 έχει ήδη «κλείσει» από τις 22-26 Οκτωβρίου του 2014 στην πόλη Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας ενώ για τις επόμενες (μεταξύ 2015-2017) παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη διεκδίκηση μιας…επανάληψης της μουσικής πανδαισίας στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου