Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Η γραφειοκρατία «εξαφανίζει» τα περιπολικά


Σε «κούριερ» για... αλληλογραφία και δικόγραφα έχει μετατραπεί ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών και περιπολικών της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια πολλές περιοχές του νομού να παρουσιάζουν «τρύπες» στην αστυνόμευση. Την ώρα που οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό κατασπαταλούνται σε εργασίες που καμία σχέση δεν έχουν με το αστυνομικό έργο, πολίτες καταγγέλλουν περιστατικά στα οποία δεν υπάρχει αστυνομικός για να επιληφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν περιπτώσεις, στις οποίες το κέντρο της Άμεσης Δράσης στη Θεσσαλονίκη, ειδικά τις πρωινές ώρες, δεν μπορούσε να εντοπίσει περιπολικό για να επιληφθεί σε κλήση πολίτη, καθώς τα περισσότερα από αυτά μετέφεραν... έγγραφα από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Όπως επισημαίνουν αστυνομικοί, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, ώστε να εξοικονομηθεί προσωπικό, ειδικά σε θέσεις με καθαρά γραφειοκρατικό χαρακτήρα, και να αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών που συμμετέχουν στις περιπολίες.
Περιπολικά εκτός... μάχης

Από πληροφορίες προκύπτει πως σχεδόν σε καθημερινή βάση τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα απασχολούν ένα περιπολικό τους για να παραλαμβάνει αλληλογραφία από το αστυνομικό μέγαρο ή από άλλες υπηρεσίες, να μεταφέρει δικόγραφα σε πολίτες ή να πραγματοποιεί μεταγωγές κρατουμένων προς τη σήμανση ή προς το δικαστικό μέγαρο. Μάλιστα, από στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί προκύπτει πως περίπου 70 με 80 άτομα ασχολούνται μόνο με επίδοση... δικογράφων στο νομό Θεσσαλονίκης. «Για τις μεταγωγές το περιπολικό ενός τμήματος απασχολείται από δύο έως και τρεις ώρες. Επίσης, σε αυτό προστίθεται και η ώρα που σπαταλάται για να παραλάβουν αλληλογραφία, όταν υπάρχει, ή να κάνουν άλλες δουλειές. Και δυστυχώς αυτό συμβαίνει στα περισσότερα αστυνομικά τμήματα τόσο του πολεοδομικού συγκροτήματος όσο και της περιφέρειας», εξηγεί αξιωματικός. Ο ίδιος μάλιστα τονίζει πως αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να γίνονται... εκπτώσεις στην αστυνόμευση, καθώς για ώρες τα περιπολικά βγαίνουν «εκτός μάχης» και όλο το βάρος πέφτει αποκλειστικά στις ομάδες ΔΙΑΣ. Και όλα αυτά σε μία αστυνομική διεύθυνση που μετράει περίπου 1.200 κενά στις αστυνομικές υπηρεσίες της, ωστόσο έχει ενισχυθεί για το 2012 μόνο με 121 άτομα.

Κοινές περιπολίες

Παράλληλα, αστυνομικοί αναφέρουν πως εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, αλλά και των εργασιών, όπως επιδόσεις δικογράφων, μεταφορά αλληλογραφίας ή μεταγωγές, πολλές υπηρεσίες αναγκάζονται να βγάζουν ανά δύο κοινό περιπολικό, το οποίο καλείται να καλύψει τεράστιες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, από ένα κοινό περιπολικό βγάζουν τα αστυνομικά τμήματα Ασσήρου - Λαγκαδά, Ιωνίας - Σίνδου, Θέρμης - Πανοράματος, Μηχανιώνας - Επανομής, αλλά και Καλλινδοίων - Απολλωνίας. Μάλιστα, κατά το παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που στις δύο τελευταίες υπηρεσίες -Ζαγκλιβερίου και Απολλωνίας- είχε προστεθεί και το τμήμα Ασπροβάλτας με συνέπεια όλοι μαζί να βγάζουν... ένα περιπολικό για αστυνόμευση.

Ανάλογη είναι όμως η κατάσταση και με τις υπηρεσίες στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, αφού όπως προκύπτει από πληροφορίες κοινό περιπολικό βγάζουν επίσης τα τμήματα Ασφαλείας Συκεών - Νεάπολης, Πολίχνης - Σταυρούπολης και Πυλαίας - Χαριλάου. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τμήματος Ασφαλείας Νεάπολης, όπου, όπως επισημαίνει συνδικαλιστής, που υπηρετεί εκεί, στα χαρτιά φαίνεται να έχει τρία περιπολικά, από τα οποία όμως τα δύο είναι στο συνεργείο λόγω βλάβης. Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για επιδιορθώσεις λόγω των περικοπών που έχουν γίνει, μόνο το ένα πραγματοποιεί περιπολίες και αυτό με φθαρμένα ελαστικά. «Ως συνδικαλιστές οραματιζόμαστε μία σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομία με άρτια υλικοτεχνική υποδομή», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόφιλος Παπαδάκης, και προσθέτει: «Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών. Να μειωθούν τα αστυνομικά τμήματα και να βγουν οι αστυνομικοί στο δρόμο».

Πηγή: Agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου