Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ιαπωνία: Πρόστιμο 20.000 ευρώ για παράνομο «κατέβασμα» από το Ιντερνετ

Προβλέπεται φυλάκιση μέχρι δύο ετών


Με αρχική ποινή πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ, και μάλιστα χωρίς απολογία, κινδυνεύει στην Ιαπωνία όποιος κατεβάσει παράνομα ταινίες, μουσική ή άλλα αρχεία από το Ιντερνετ. Επίσης, προβλέπεται φυλάκιση μέχρι δύο ετών. Ο εν λόγω νόμος τέθηκε από σήμερα σε ισχύ και προωθήθηκε από τη βιομηχανία της μουσικής, η οποία θέλει να περιορίσει την πειρατεία.

Ο νόμος προκαλεί ανησυχία σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και των μέσων ενημέρωσης, που υποστηρίζουν πως ο κάθε χρήστης Διαδικτύου μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος. Οι υποστηρικτές του νόμου διαβεβαιώνουν ότι ένας χρήστης δεν θα αποτελεί αντικείμενο έρευνας παρά μόνο σε περίπτωση που καταθέσει προσφυγή ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων.

Μέχρι σήμερα, ο ιαπωνικός νόμος προέβλεπε τιμωρία μόνο για όσους απολογούνταν και κρίνονταν ένοχοι ότι ανέβαζαν στο Ιντερνετ χωρίς έγκριση μουσική ή βίντεο, ένα αδίκημα που τιμωρείται με 10 χρόνια κάθειρξη και μέγιστο πρόστιμο 10.000.000 γεν.

Όταν «πέρασε» ο νέος νόμος τον Ιούνιο, οι ιστότοποι του υπουργείου Οικονομικών, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και άλλων δημόσιων οργανισμών είχαν πέσει θύματα πειρατείας, στο πλαίσιο μιας κατά τα φαινόμενα συντονισμένης κίνησης διαμαρτυρίας κατά του νόμου αυτού.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου