Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Αδιέξοδη η συνάντηση Βρετανίας-Ισημερινού για τον Ασάνζ


Σε αδιέξοδο κατέληξε συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας και του Ισημερινού σχετικά με την τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ, με την βρετανική πλευρά να υπογραμμίζει πως παραμένει αποφασισμένη να προχωρήσει στην έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks. «Δεν βλέπουμε κάποια άμεση λύση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ επανέλαβε πως η Βρετανία «έχει τη νομική υποχρέωση να εκδώσει τον Ασάνζ στη Σουηδία». Επισήμανε, επίσης, πως ο βρετανικός νόμος για περιπτώσεις έκδοσης περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις οποίες και κάλεσε την κυβέρνηση του Ισημερινού να εξετάσει.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks έχει συμπληρώσει 100 ημέρες οχυρωμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, μετά την απόφαση της χώρας της Λατινικής Αμερικής να του χορηγήσει άσυλο. Ο Τζούλιαν Ασάνζ καταζητείται από τη Σουηδία για ανάκριση σχετικά με κατηγορίες σεξουαλικών επιθέσεων, τις οποίες και αρνείται καταγγέλλοντας ότι η υπόθεση εις βάρος του είναι πολιτικά υποκινούμενη.

Αυτό που ουσιαστικά φοβάται ο κύριος WikiLeaks είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ασκήσουν δίωξη εις βάρος του για τη διαρροή χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων από τον δικτυακό τόπο WikiLeaks.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου