Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

12 προτεραιότητες ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία



Τις 12 αναπτυξιακές προτεραιότητες για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 παρουσίασε χτες η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Η πρόταση της περιφέρειας αποτυπώνει τους άξονες όπου θα κατευθυνθούν τα κοινοτικά κονδύλια. Οι χρηματοδοτήσεις πάντως αναμένεται να είναι εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα τρία πακέτα στήριξης.

Η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία, καθώς οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έθεσαν ζήτημα μη διαβούλευσης. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Ευθύμιος Φωτόπουλος, περιέγραψε την πρόταση που εκπόνησαν ουσιαστικά τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, «πατώντας» πάνω στους άξονες χρηματοδότησης που έχει προσδιορίσει η ΕΕ.

Στο επόμενο διάστημα, όπως τόνισε ο κ. Φωτόπουλος, θα υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα:

- Οκτώβριος 2012: Κατευθύνσεις εθνικής στρατηγικής.

- Νοέμβριος 2012: Πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο.

- Απρίλιος - Ιούνιος 2013: Τομεακά και περιφερειακά συνέδρια.

- Φθινόπωρο 2013: Υποβολή αναπτυξιακών προγραμμάτων στην ΕΕ.

«Οι πόροι σε αυτήν την προγραμματική περίοδο είναι μειωμένοι και συναρτώνται με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούμε για χρηματοδότηση. Το σχέδιό μας είναι έντονα εξωστρεφές και αναπτυξιακό», σημείωσε ο κ. Φωτόπουλος.

Οι συντάκτες της πρότασης σημειώνουν ότι «συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες σε όρους οικονομίας και ανάπτυξης καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στους βασικούς αναπτυξιακούς δείκτες της περιφέρειας. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιφέρειας (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) για το 2009 βρισκόταν στο 76% της ΕΕ των «27», ενώ για το 2011 μπορεί να έχει συρρικνωθεί ακόμη και στο 66%». Στις διαπιστώσεις και τα τραγικά ποσοστά ανεργίας, όπως και το γεγονός ότι η κρίση επηρέασε περισσότερο τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, βάσει των μετρήσιμων επίσημων μεγεθών.

Οι άξονες (θεματικοί στόχοι) που προτείνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να χρηματοδοτηθούν είναι:

1. Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Οι συντάκτες της πρότασης τονίζουν ότι για την περιφέρεια απειλή είναι η υψηλή διαρροή επιστημονικού δυναμικού υψηλού επιπέδου.

2. Ενίσχυση της πρόσβασης, χρήσης και ποιότητας, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Και σε αυτόν τον τομέα απειλή είναι η υψηλή διαρροή επιστημονικού δυναμικού υψηλού επιπέδου και επιπλέον η συρρίκνωση της αγοράς λόγω μείωσης της ζήτησης σε προϊόντα και υπηρεσίες έρευνας και τεχνολογίας λόγω οικονομικής κρίσης, όπως και η στρέβλωση του ανταγωνισμού λόγω κυριαρχίας ολιγοπωλιακών καταστάσεων.

3. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του γεωργικού τομέα, της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.

Πολύ σημαντικές είναι οι ευκαιρίες στο συγκεκριμένο τομέα, κυρίως σε επίπεδο εξαγωγών, ενώ κύριες απειλές είναι η παρατεταμένη ύφεση, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στο πλαίσιο της σταδιακής άμβλυνσης των περιορισμών στο διεθνές εμπόριο και της διεύρυνσης της ΕΕ, η συνεχιζόμενη μετακίνηση παραγωγικών μονάδων έντασης εργασίας σε όμορες χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας και η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες λόγω παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.

4. Ενίσχυση της μετάβασης προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων σε όλους τους τομείς.

Κυρίαρχες απειλές είναι η αύξηση του κόστους θέρμανσης και η στροφή προς εναλλακτικά καύσιμα (καυσόξυλα, πέλετ) , η οποία αυξάνει σημαντικά την ατμοσφαιρική ρύπανση (διοξείδιο του άνθρακα, αιωρούμενα σωματίδια), ενώ επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη των όρων της παραγωγής και διάθεσης ρεύματος από φωτοβολταϊκά.

5. Προώθηση της προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές, της πρόληψης και της διαχείρισης του κινδύνου.

Σημαντικό στοιχείο απειλής: οι μειώσεις στις κρατικές δαπάνες αυξάνουν την πιθανότητα μη αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων.

6. Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων.

Οι απειλές είναι:

- Σοβαρές πιέσεις στους υδάτινους πόρους με ρύπανση και μείωση των όγκων (εγχώριες και διασυνοριακές απειλές).

- Περιβαλλοντική επιβάρυνση από τον τουρισμό.

- Η αύξηση του κόστους θέρμανσης και η στροφή προς εναλλακτικά καύσιμα (καυσόξυλα, πέλετ) αυξάνει τον κίνδυνο αποψίλωσης των δασικών εκτάσεων λόγω παράνομης υλοτομίας.

7. Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και απομάκρυνση των σημείων συμφόρησης σε σημαντικά δίκτυα υποδομών.

Κυρίαρχη απειλή είναι η στενότητα επενδυτικών κεφαλαίων ιδιωτικού και χρηματοπιστωτικού τομέα.

8. Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων.

Ευκαιρίες είναι η προσέλκυση επενδύσεων σε εναλλακτικές καλλιέργειες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τουρισμό και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για απασχόληση στον πρωτογενή τομέα. Απειλές αποτελούν η παρατεταμένη ύφεση, η υψηλή διαρροή επιστημονικού δυναμικού υψηλού επιπέδου και η πληθυσμιακή αποδυνάμωση και γήρανση των παραμεθόριων και αγροτικών περιοχών.

9. Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας.

Ευκαιρία είναι οι αυξημένοι πόροι της νέας προγραμματικής περιόδου γι' αυτόν τον άξονα, ενώ απειλές είναι η ύφεση και η παράνομη εισροή μεταναστών που δημιουργεί πιέσεις στην αγορά εργασίας, ενώ ενέχει τον κίνδυνο περιθωριοποίησης της συγκεκριμένης ομάδας.

10. Επένδυση στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και στη δια βίου μάθηση.

Σημαντικότερη απειλή και σε αυτόν τον άξονα η διαρροή επιστημονικού δυναμικού υψηλού επιπέδου.

11. Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

Δύο είναι οι κυριότερες απειλές:

- Αντίδραση της γραφειοκρατικής δομής στην εισαγωγή νέων μεθόδων διοίκησης.

- Σπατάλη πόρων λόγω αδυναμίας εφαρμογής του αναπτυξιακού σχεδιασμού.

12. Ενίσχυση της εξωστρέφειας της περιφέρειας και βελτίωση της προσβασιμότητας στις διεθνείς αγορές.

Απειλές είναι η ύφεση, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στο πλαίσιο της σταδιακής άμβλυνσης των περιορισμών στο διεθνές εμπόριο και της διεύρυνσης της ΕΕ και η συνεχιζόμενη μετακίνηση παραγωγικών μονάδων έντασης εργασίας σε όμορες χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου