Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΠΑ και Ισραήλ θέλουν να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο


Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσαν στη διάρκεια συνάντησής τους χθες στη Νέα Υόρκη πως οι δύο χώρες τους θέλουν να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει την ατομική βόμβα, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι δύο ηγέτες είχαν «μια συζήτηση σε βάθος για το Ιράν και επανέλαβαν ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμμερίζονται τον ίδιο στόχο να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος είναι διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Κλίντον και ο Νετανιάχου συνομίλησαν κατ' ιδίαν επί 75 λεπτά στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασίας τους και τις διαβουλεύσεις τους για να φτάσουν σ' αυτό το στόχο», δηλαδή να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, εξήγησε ο αμερικανός αξιωματούχους. Στη διάρκεια της συζήτησής τους, η Αμερικανίδα υπουργός και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης για την «περιφερειακή» κατάσταση και τη ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη.

Ο Νετανιάχου ζήτησε χθες ενώπιον του ΟΗΕ να χαραχθεί μια σαφής κόκκινη γραμμή για να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει ατομικό όπλο, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη θα είναι σύντομα σε θέση να κατασκευάσει ένα. Ο Νετανιάχου ζητεί εδώ και εβδομάδες από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να θέσει στο Ιράν σαφείς κόκκινες γραμμές που δεν θα πρέπει να υπερβεί στο πυρηνικό πρόγραμμά του διότι διαφορετικά θα εκτεθεί σε στρατιωτική επίθεση. Όμως η Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίνεται. Την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε «θόρυβο» τις εκκλήσεις του Ισραήλ να θέσει τελεσίγραφα στο Ιράν.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου