Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Χίος: Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πύρινη λαίλαπα

Για τέταρτη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά στη Χίο συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο. Τα κύρια μέτωπα εντοπίζονται στις περιοχές Προβατά και Σιδηρούντα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (ΕFFΙS), η πυρκαγιά έχει κατακάψει έως τώρα περισσότερα από 127.400 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών μαστιχόδεντρων.

Μάχη για να σωθούν οι μαστιχοκαλλιέργειες της Χίου εξακολουθεί να δίνει η πυροσβεστική, καθώς οι ισχυροί άνεμοι καθιστούν την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που αφανίζει το νησί πολύ δύσκολη και απειλούν την παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων με ολοσχερή καταστροφή.

Παράλληλα, έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η μελισσοκομία, αλλά και ελαιοκαλλιέργειες. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά καίει σε Ολύμπους, Αρμόλια, Καλαμωτή και Πυργί, από το οποίο η φωτιά συνεχίζει την πορεία της προς Νότο με σύμμαχους τους βοριάδες. Στο νησί επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 πεζοπόροι, 50 εθελοντές και 79 στρατιώτες, με την υποστήριξη τεσσάρων αεροσκαφών και επτά ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Χίου και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών του νησιού Κωνσταντίνος Γανιάρης, «η κατάσταση είναι δραματική». Όπως ανέφερε ο κ. Γανιάρης, οι φωτιές έχουν κάψει σημαντικές εκτάσεις μαστιχοκαλλιεργειών, οι οποίες ενδέχεται να έχουν φτάσει και το 40% του συνόλου του νησιού, κάτι που συνεπάγεται τεράστια οικονομική ζημιά. Ήδη έχουν καεί μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης της Χίου» η φωτιά καίει εκτάσεις στην περιοχή Αναβάτου - Σιδηρούντας, που είχαν αναδασωθεί μετά την πυρκαγιά του 1987.

Πάντως, οι φλόγες έχουν απομακρυνθεί από οικισμούς, αν και το βράδυ της Κυριακής χρειάστηκε να γίνει προληπτική εκκένωση των ευπαθών ομάδων δύο οικισμών. Παράλληλα οι κυνηγοί, που βρίσκονταν στο νησί με αφορμή την εκκίνηση της κυνηγητικής περιόδου, ετοιμάζονται να μεταβούν στο πύρινο μέτωπο για να υποστηρίξουν την πυροσβεστική, έπειτα από έκκληση του τοπικού συλλόγου.

Από το μεσημέρι της Κυριακής μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει και δασική έκταση ανάμεσα στα χωριά Πουρί και Βένετο στο βορειοανατολικό Πήλιο. Στην περιοχή επιχειρούν 25 πυροσβέστες με δεκατέσσερα οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα, άνδρες της ΕΜΑΚ, ενώ ρίψεις πραγματοποιούν ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου