Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Πύρινο μέτωπο 7 χιλιομέτρων κατακαίει το Άγιο Όρος

Σε εξέλιξη παραμένει στο Άγιο Όρος η φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη και χθες το πρωί είχε απειλήσει την Ουρανούπολη της Χαλκιδικής, και ενώ τα επίγεια και εναέρια πυροσβεστικά μέσα να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να την θέσουν υπό έλεγχο.

Σήμερα το πρωί, το μέτωπο γύρω από την Ουρανούπολη –που χθες είχε τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (βλέπε: http://lpyrgos.blogspot.gr/2012/08/blog-post_4152.html) έχει τεθεί υπό έλεγχο και η κατάσταση δεν εμπνέει καμιά ανησυχία, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας. Ωστόσο οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων. Όμως, το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται πλέον μέσα στο Άγιο Όρος, όπου υπάρχει μέτωπο 7 χιλιομέτρων στο βουνό που χωρίζει την περιοχή του Αριστοτέλη από το Άγιο Όρος. Προς το παρόν πάντως, δεν κινδυνεύει κανένα από τα μοναστήρια.

Από το πρωί συνεχίζονται οι ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη, ενώ στην περιοχή παραμένει ισχυρή δύναμη πυροσβεστών. Χθες επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 40 οχήματα της πυροσβεστικής, με 92 πυροσβέστες και 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τρία ελικόπτερα και τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη, εθελοντές, βυτιοφόρα και μηχανήματα των δήμων, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμε και ο στρατός.


Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή Μονοξυλίτης του Αγίου Όρους, κοντά στην Μονή Χιλανδαρίου, και λόγω των ανέμων επεκτάθηκε τα ξημερώματα προς την Ουρανούπολη απειλώντας στιγμιαία τον οικισμό. Ακολούθωςη αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων έστρεψε την πύρινη λαίλαπα προς τα βορειοδυτικά απομακρύνοντας τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε ο οικισμός, που αυτήν την περίοδο παραδοσιακά σφύζει από ζωή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που διατυπώνουν αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν καεί περίπου 12.000 – 15.000 (άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μέχρι 25.000) στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών με ελιές και αμπελώνες στην περιοχή περιμετρικά της Ουρανούπολης.





Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου