Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Γερμανία: Το κόμμα της Μέρκελ απορρίπτει σύμβαση του ΟΗΕ για διαφάνεια στο Δημόσιο

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ διεμήνυσε χθες πως δεν πρόκειται να εγκρίνει τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά της Διαφθοράς στον Δημόσιο Τομέα, παρά την πίεση που ασκούν μεγάλες εταιρείες. Η δικαιολογία που προβάλλουν για να μην το πράξουν είναι ότι στη Σύμβαση οι βουλευτές αντιμετωπίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι.

Μία ομάδα περισσότερων από 30 διευθυντών της γερμανικής βιομηχανίας έστειλαν επιστολή στον Φόλκερ Κάουντερ, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, προτρέποντάς τον να θέσει σε εφαρμογή τη Σύμβαση, την οποία ήδη έχουν υπογράψει 160 χώρες. Μολαταύτα, οι βουλευτές του CDU υποστηρίζουν πως έχουν αγεφύρωτες διαφωνίες με το έγγραφο του ΟΗΕ, την οποία η Γερμανία παρότι έχει υπογράψει προ εννέα ετών δεν την έθεσε ακόμη σε ισχύ.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Διαφθορά επιβάλλει στα συμβαλλόμενα έθνη να αυξήσουν τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων κατά την προεκλογική εκστρατεία και να εξασφαλίζουν ότι οι δημόσιοι λειτουργοί θα υπακούουν σε κώδικες χρηστής αγωγής, ιδίως σε ό,τι αφορά τη δημόσια οικονομία.

Σύμφωνα με τους συντηρητικούς βουλευτές μία από τις κύριες αντιρρήσεις τους στη συμφωνία είναι πως δεν κάνει έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου και στους δημοσίους λειτουργούς. Οι βουλευτές ανησυχούν πως ενδέχεται, λόγου χάρη, να τιμωρηθούν διότι διατηρούν ταυτόχρονα θέσεις σε εταιρείες, διότι αυτό αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων. «Κάθε μέλος του Κοινοβουλίου θα μετατραπεί σε δημόσιο υπάλληλο με όλες τις επακόλουθες συνέπειες και παραλογισμούς που συνεπάγεται αυτό», δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο Γιοάχιμ Πφάιφερ, σημαίνον στέλεχος του κόμματος.

Οι επιχειρηματίες της μεγάλης ευρωπαϊκής οικονομίας –η οποία βασίζεται κατά το μέγα μέρος της στις εξαγωγές– αντιτείνουν πως η φήμη τους τίθεται έτσι εν αμφιβόλω. «Μία δημοκρατική χώρα όπως η Γερμανία θα πρέπει να είναι αξιόπιστη και να μην αφήνεται ανοικτή σε επικρίσεις», τονίζεται στην επιστολή που απέστειλαν οι επιχειρηματίες.

Αναλυτές επισημαίνουν πως η άρνηση του Βερολίνου να εγκρίνει τη Σύμβαση είναι υποκριτική, αφού η Γερμανία επιμένει στην περίπτωση των πληττόμενων κρατών στην Ευρωζώνη να καταπολεμήσουν τη δωροδοκία, την φοροδιαφυγή και τα επιδόματα στον δημόσιο τομέα, ως μέτρα για τη μείωση του χρέους τους.

Παράλληλες επικρίσεις έχουν διατυπώσει και οι Σοσιαλδημοκράτες, που καλούν την κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή τη Σύμβαση: «αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο ενοχλητικό. Η γερμανική βιομηχανία ντρέπεται για τη γερμανική κυβέρνηση», τόνισε σχετικά ο επικεφαλής του SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου