Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Οι ξένοι φταίνε!

Του ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΤΣΑΟΥΔΙΔΗ*

Πόντος, 1914 – 1923: 350.000 Έλληνες της περιοχής δολοφονούνται από τους Τούρκους και χιλιάδες άλλοι καταφεύγουν στον Άνω Πόντο για να μοιραστούν, μαζί με άλλες μειονότητες, τη σταλινική τρομοκρατία.    
Μικρασία 1922: Η ήττα στο Αφιόν Καραχισάρ και η άλωση της Σμύρνης και η σφαγή των κατοίκων της από άτακτους Κούρδους και άλλους ανατολίτες και από τον τακτικό τουρκικό στρατό σηματοδοτούν την κορύφωση της άλλης γενοκτονίας, του μικρασιατικού ελληνικού πληθυσμού. Χάνεται άλλο ένα εκατομμύριο Ελλήνων. Περίπου 1,3 εκατομμύριο Έλληνες καταφεύγουν στον ελλαδικό χώρο…
Ελλάδα 1950: Νέο μεταναστευτικό ρεύμα προς ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και ευρωπαϊκές χώρες.
Ελλάδα 1955 - 56: Έλληνες από την Πόλη, την Αίγυπτο, το Σουδάν καταφεύγουν στην πατρίδα.
Ελλάδα 1960: Κορυφώνεται η φυγή απελπισμένων ελλήνων στο Βέλγιο και στη Γερμανία.
Ελλάδα, 1990 έως σήμερα: Έλληνες από τον Πόντο (Γεωργία, Ουκρανία, Ρωσία) αλλά και τα Βαλκάνια (Αλβανία κυρίως)  έρχονται εδώ.
Ένα αέναο πάνε έλα. Αλλά η φαιά πανούκλα παίζει πάντα μονόπαντα..
«Να φύγουν οι ξένοι», ακούς από ΠαΣοΚ και ΛΑΟΣ (αυτοί χέρι χέρι), Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή, συν κάτι ξέφτια του νεοφιλελευθερισμού.
Μα, σου λένε, μιλάμε για Αφγανούς, Πακιστανούς, Νιγηριανούς, δε μιλάμε για Έλληνες. Είναι οι ίδιοι που οι γονείς τους φώναζαν πρό-σφιγγα τη μάνα μου, μην αφήνοντας να πάει σχολείο στη γειτονιά της, οι ίδιοι που στείλανε τον τουρκόσπορο θείο μου να σπάει πέτρες στην Κρήτη όταν η ακέφαλη οικογένεια πεινούσε εδώ στη Θεσσαλονίκη. Οι δυο παππούδες πρόλαβαν και χάθηκαν στα 53 τους και δε ζήσανε παρά ελάχιστα τον εξευτελισμό.
Θυμίζω πως λίγα μόλις χρόνια πριν, «Ρωσοπόντιοι» ή απλά «Ρώσοι» ήταν οι Πόντιοι πρόσφυγες (και το εφεύρημα Ελληνοπόντιοι μόνον ως εθνικιστική μαλακία μπορώ να το εκλάβω), «Αλβανοί» οι βορειοηπειρώτες (κατά τ’ άλλα, «τ’ αδέρφια μας»).
Ναι, αλλά οι άλλοι είναι ξένοι.
Ε, και;
Ξένοι δεν ήμασταν στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στη Σουηδία, στο Βέλγιο, αλλά και στην Αφρική;
Μα εμείς κουβαλάμε πολιτισμό, ακούω να λένε διάφορες ξανθές.
Ναι, διαβάστε καλύτερα πώς περιγράφονται οι μετανάστες Έλληνες στα αρχεία του FBI, σε γερμανικά ή αυστραλιανά έντυπα. Μα είναι δυνατό ο κυνηγημένος, ο πεινασμένος και ο εξαθλιωμένος να αποπνέει παρισινή κουλτούρα;
Για να τελειώνει αυτή η πλάκα:
- οι Έλληνες που ήρθαν από άλλες χώρες είναι πιο Έλληνες από πολλούς που κατοικούν εδώ. Για δείτε λίγο τα ονόματα: αρχαία ελληνικά και όχι εβραίικα ή ισπανικά, καταλανικά και σέρβικα που γεμίσανε το χριστιανικό εορτολόγιο.
- οι μη Έλληνες, ήρθαν εδώ μαζικά γιατί τους υπόσχονταν δουλειές οι δουλέμποροι που συνεργάζονται με Έλληνες μεγαλοαγρότες και μεγαλοεργολάβους. Ξεχάσαμε τις ευχαριστίες από τα πιο επίσημα χείλη προς τους μετανάστες που δούλεψαν σκληρά, με μισό και μαύρο μεροκάματο, για να τελειώσουν στην ώρα τους τα ολυμπιακά έργα;
- άλλοι μη Έλληνες ήρθαν εδώ για να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, και εμείς ούτε άσυλο χορηγούμε στους κυνηγημένους ούτε τους προωθούμε. Μας διατάξανε τα αφεντικά και υπογράψαμε τη «Δουβλίνο 2» για να τους κρατάμε αμανάτι εδώ.
- μας λένε όλα αυτά τα εθνικιστικά ηχεία ότι οι ξένοι παίρνουν τις δουλειές των Ελλήνων. Οι ίδιοι απασχολούν ξένους για να ξεσκατώνουν τους γονείς τους, για να φυλάνε τις ντάτσες τους, αλλά αυτοί είναι καλοί ξένοι.
- θρηνούν διάφοροι για το άβατο στο κέντρο της Αθήνας. Πλάκα μας κάνουν; Σε παρατημένες οικοδομές όπου στεγάζονταν γραφεία ή βιοτεχνίες στοιβάζουν τώρα τους πρόσφυγες διάφοροι κερδοσκόποι προς 10 ευρώ το κεφάλι ημερησίως (δηλαδή 250 ευρώ ημερησίως). Αφορολόγητα.
Οι ξένοι φταίνε…
Η εθνική μας αμνησία;

* Ο Κ. ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ είναι δημοσιογράφος