Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Έρευνα: Η οικονομική κρίση απειλεί σοβαρά παιδεία και εκπαιδευτικούς

Δραματικές ανακατατάξεις έχει φέρει η οικονομική κρίση σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, επηρεάζοντας δυσμενώς και τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, όπως προκύπτει από την έρευνα των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση στις χώρες της Ευρώπης. Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου της ΟΛΜΕ.
Ειδικότερα, 55 συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών (που καλύπτουν τους τομείς της προσχολικής εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) και αντιπροσωπεύουν 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 14 χώρες εκτός ΕΕ, απάντησαν σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ETUCE) με θέμα: «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της εκπαίδευσης, από το 2008 μέχρι σήμερα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα είναι τέταρτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στα ποσοστά περικοπών των δαπανών για την παιδεία, ενώ προηγούνται οι Λετονία, Ρουμανία και Ουγγαρία, χώρες από τις οποίες «πέρασε» το ΔΝΤ. Η χώρα μας, όμως, είναι πρώτη στην ΕΕ σε περικοπές μισθών των εκπαιδευτικών. Όπως διαπιστώθηκε, οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 30%. Επίσης, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε περικοπές συντάξεων εκπαιδευτικών – το ποσοστό της μείωσης ανέρχεται στο 20%.
Να σημειωθεί ότι στην Αργεντινή, χώρα που πριν από περίπου μια δεκαετία καταστράφηκε οικονομικά και χρεοκόπησε εξαιτίας της «σωτήριας» (!) επέμβασης του ΔΝΤ, οι βασικές μηνιαίες αποδοχές του πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού σήμερα ανέρχονται σε αντιστοιχία σε περίπου 1.800 ευρώ καθαρά. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα δεν υπερβαίνουν τα 600 ευρώ!

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα στο: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου