Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΕΣΠΑ και αμυντικές βιομηχανίες στο επίκεντρο της νέα συνάντησης Σαμαρά - Βενιζέλου


Για την Πέμπτη ανανέωσαν χθες το ραντεβού τους ο πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που, με βάση τις εξελίξεις και τις υπάρχουσες εκκρεμότητες, εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να συναντηθούν αρκετές φορές το προσεχές διάστημα, μέχρι την έλευση της τρόικας στην Αθήνα. Στη συνάντηση της Πέμπτης θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων το ΕΣΠΑ και η υπόθεση των αμυντικών βιομηχανιών.

Στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι να «περάσει» στους δανειστές, την κοινωνία και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων το μήνυμα ότι «είμαστε σε διαπραγμάτευση, όχι σε πόλεμο» και ότι η εν λόγω διαπραγμάτευση έχει μακροοικονομικούς στόχους και όχι δημοσιονομικούς (απλά οι τελευταίοι είναι προϋπόθεση για τους πρώτους).

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημερινό ραντεβού, εκτός από το θέμα των ναυπηγείων και το ΕΣΠΑ, θα αναζητηθεί λύση και στο γρίφο των αμυντικών βιομηχανιών, όπου φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με την τρόικα. «Αν σε αυτό προστεθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, τότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την ημερομηνία έλευσης της τρόικας στην Αθήνα», εκτιμούσε την Τρίτη στέλεχος της κυβέρνησης με εμπειρία σε συναντήσεις με την τρόικα.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκαν θετικοί στο ενδεχόμενο βελτιώσεων αρκεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να διευρύνεται η φορολογική βάση. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν βελτιώσεις προς την κατεύθυνση άμβλυνσης των «αδικιών», όπως για παράδειγμα για τα οικόπεδα εντός πόλεων και μάλιστα σε ακριβές περιοχές να πληρώνουν μικρότερο φόρο από… οικόπεδα σε αγροτικές περιοχές.

Για το σκοπό αυτό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουράνας είχε νέα συνάντηση αργά το βράδυ της Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομικών με 70 και πλέον «γαλάζιους» βουλευτές, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας μετέβη αργά τη νύχτα στο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου