Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Κινδυνεύουν οι μισθοί 500.000 εμποροϋπαλλήλων


Στον «αέρα» είναι από σήμερα οι μισθοί των περίπου 500.000 εμποροϋπαλλήλων, καθώς λήγει η μετενέργεια που προβλέπεται από το νόμο για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, καλεί άμεσα τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε υπογραφή νέας σύμβασης με μείωση 13%,. Οι εργαζόμενοι ωστόσο είναι αρνητικοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ είχε διατυπώσει την πρότασή του από το καλοκαίρι, προτείνοντας νέο βασικό μισθό τα 751 ευρώ (από 860 ευρώ, δηλαδή μείωση 13%).Τα 751 ευρώ ήταν ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πριν από την εφαρμογή του μνημονίου. «Τα δεδομένα της αγοράς και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις επιβάλλουν την αναζήτηση μιας νέας κλαδικής συμφωνίας για μείωση των μισθών», είχε δηλώσει τότε ο κ. Κορκίδης.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να δεχθούν τη μείωση. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», θα συμμετάσχουν στον διάλογο υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης οι εκπρόσωποι των εργοδοτών δεν θα προχωρήσουν σε μειώσεις.

Πάντως, ακόμα και στις τάξεις των εργοδοτών δεν υπάρχει ομοφωνία για το ζήτημα και κανείς δεν μπορεί ακόμα να προβλέψει εάν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις ή ακόμα και ατομικές συμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου