Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ξάνθη: Χωρίς φάρμακα ασθενείς του ΕΟΠΥΥ

Σοβαρά προβλήματα σε κατηγορίες ασθενών με σοβαρές παθήσεις που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία αλλά και όσου υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, προκαλούνται εξαιτίας του ΕΟΠΥΥ.

Χωρίς φάρμακα παραμένουν οι ασθενείς στην Ξάνθη που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση λόγω έλλειψης φαρμακοποιού του ΕΟΠΥΥ με την καθυστέρηση μάλιστα να φθάνει ακόμη και στους δύο μήνες, όπως αναφέρει ο διευθυντής τεχνητού νεφρού στο γενικό νοσοκομείο Ξάνθης, κύριος Χρήστος Χατζηδημητρίου. Ο ίδιος σημείωσε ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να λυθεί το θέμα των καθυστερήσεων στα φάρμακα. Ταυτόχρονα, η πρόταση που δίνει ο κύριος Χατζηδημητρίου μέχρι να βρεθεί μια λύση, είναι ο τοπικός ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με τον φαρμακοποιό του ΕΟΠΥΥ της Καβάλας ή της Κομοτηνής να γίνεται η παραγγελία αυτών των φαρμάκων, για να έρχονται τα φάρμακα στο νοσοκομείο της Ξάνθης, έστω με καθυστέρηση της μιας εβδομάδας και όχι ενός μήνα, που παρατηρείται έως τώρα. Μάλιστα ενώ υπήρχε η πληροφόρηση για δημιουργία παραρτήματος στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχου με αυτό του Ρέντη εντούτοις οι τελευταίες πληροφορίες μιλάνε για λειτουργία του τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο, σημειώνει ο ίδιος. Πάντως προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως ο ΕΟΠΥΥ δεν προβαίνει σε συντονισμό της Ξάνθης με την Καβάλα ή την Κομοτηνή όπου υπάρχει η διάθεση συνεργασίας ώστε η παραγγελία να γίνεται ανά βδομάδα και να αποφευχθεί όλη αυτή η ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Αναγκαία η στελέχωση της μονάδας τεχνητού νεφρού

Την ανάγκη στελέχωσης της μονάδας τεχνητού νεφρού επισημαίνει ο διευθυντής του τμήματος αφού ο όγκος των ασθενών που εξυπηρετούνται αυξάνει και με πολίτες από τους γύρω νομούς ενώ σημαντική όπως τονίζει είναι και η νομιμοποίηση του τμήματος περιτοναϊκής κάθαρσης που λειτουργεί από το 1995 χωρίς έγκριση από το αρμόδιο όργανο. Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως ενώ έχει ήδη πληρωθεί μια θέση νεφορολόγου εντούτοις η τοποθέτηση του γιατρού δεν έχει γίνει ακόμη αφού δεν έχει υπογραφεί ο διορισμός του, προσθέτει ο κύριος Χατζηδημητρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως στο τμήμα τεχνητού νεφρού σήμερα απασχολούνται κατά μέσο όρο 18 άτομα αφού αρκετοί είναι αυτοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή βρίσκονται υπό συνταξιοδότηση αλλά και άτομα από το προσωπικό που λείπει με άδειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου