Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Φορτίστε το κινητό σας με... ούρα

Μια πρωτότυπη, ανέξοδη και συνάμα ανεξάντλητη πηγή ενέργειας για τη φόρτιση ηλεκτρικών συσκευών κατάφερε για πρώτη φορά να αξιοποιήσει μια ομάδα επιστημόνων από τη Βρετανία. Οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων κι ένας Έλληνας- ανέπτυξαν μια τεχνική, η οποία τους επέτρεψε να φορτίσουν ένα κινητό με... ανθρώπινα ούρα, και τώρα πλέον ευελπιστούν ότι θα βελτιώσουν περαιτέρω τη συγκεκριμένη μέθοδο, με αποτέλεσμα να μπορεί να εφαρμόζεται σε ηλεκτρικές συσκευές μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα!



Οι ερευνητές από το Εργαστήριο Ρομποτικής του Μπρίστολ και από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας δημιούργησαν μια νέα μικροβιακή κυψέλη καυσίμου που μετατρέπει οργανική ύλη (στην προκειμένη περίπτωση τα ούρα!) σε ηλεκτρική ενέργεια. Με τη βοήθειά της κατόρθωσαν να φορτίσουν ένα κινητό τηλέφωνο Samsung σε τέτοιο βαθμό ώστε να στείλουν γραπτά μηνύματα, να σερφάρουν στο διαδίκτυο και να κάνουν ένα σύντομο τηλεφώνημα.

Οι μικροβιακές κυψέλες καυσίμου ή MFC είναι γεμάτες από βακτηρίδια αναπτυγμένα με τρόπο ώστε να διασπούν τα χημικά συστατικά των ούρων στο πλαίσιο της φυσιολογικής τους μεταβολικής διαδικασίας. Καθώς «τρώνε» την οργανική ύλη, τα βακτηρίδια παράγουν ηλεκτρόνια και δημιουργούν ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο που αποθηκεύεται σε πυκνωτή. Ουσιαστικά ο ηλεκτρισμός αποτελεί υποπροϊόν του φυσικού κύκλου ζωής των μικροβίων, συνεπώς όσο περισσότερο καταναλώνουν τόσο περισσότερο παράγουν.

Κοντά στην... πηγή

Επόμενος στόχος τους είναι να καταφέρουν να φορτίσουν πλήρως το κινητό τηλέφωνο, συνεχίζοντας με άλλες συσκευές, πρωτίστως όσες βρίσκονται... κοντά στην... πηγή. Για παράδειγμα, η κυψέλη θα μπορούσε να εγκατασταθεί στο μπάνιο, τροφοδοτώντας ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ή ξυριστικές μηχανές.

«Μια κλήση σε κινητό τηλέφωνο καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια, αλλά θα φθάσουμε στο σημείο να μπορούμε να φορτίσουμε μια μπαταρία για μεγαλύτερες περιόδους», δήλωσε ο Έλληνας ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας Ιωάννης Ιερόπουλος, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Όπως υπογράμμισε, το κόνσεπτ έχει δοκιμαστεί και λειτουργεί, και πλέον απομένει να βελτιωθεί η διαδικασία, ώστε να κατασκευάζονται μικροβιακές κυψέλες καυσίμου που θα φορτίζουν πλήρως μια μπαταρία.

Ο κ. Ιερόπουλος ελπίζει η κυψέλη, που έχει μέγεθος μπαταρίας αυτοκινήτου, να προσαρμοστεί σε άλλες εφαρμογές. «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε κάτι που θα μπορεί να μεταφερθεί εύκολα», ολοκλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου