Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Στο πρόγραμμα Future School τα σχολεία Πυλαίας-Χορτιάτη


Στο πρόγραμμα Future School (σχολείο του μέλλοντος) συμμετέχουν τα σχολεία του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με εθελοντές ερευνητές εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς φορείς στην Ευρώπη. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου σχολείων που θα προωθήσει την εκπαιδευτική έρευνα, δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές/τριες να ερευνήσουν πάνω στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν, διαμορφώνοντας έτσι το πλαίσιο για τη μάθηση του μέλλοντος.

Με αυτή τη συμμετοχή τα σχολεία θα συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των μαθητών/τριών τους πάνω σε εκπαιδευτικά ζητήματα που τους αφορούν, δίνοντας τη δική τους οπτική για την εκπαίδευση του μέλλοντος και συμπράττοντας στην αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα τους και στην Ευρώπη ευρύτερα.

Το πρόγραμμα Future School απευθύνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας ξεκινώντας μια προσπάθεια να γίνει η μάθηση κάτι το ενδιαφέρον και ωφέλιμο για τον καθένα. Σε συνεργασία και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως π.χ. η Φινλανδία), οι μαθητές/τριες θα ανταλλάξουν μεταξύ τους απόψεις για τα βασικά χαρακτηριστικά ενός μελλοντικού σχολείου, σύμφωνα με τη δική τους κάθε φορά οπτική, και θα μοιραστούν το υλικό που παράγεται απο την έρευνα σε κάθε χώρα. Με αυτή την προσπάθεια στόχος είναι να αναδειχθούν οι ιδέες των μαθητών/τριών πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα που τους αφορούν και να συμβάλλουν στην παραγωγή καινοτόμου γνώσης που θα ωθήσει στην αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.

Η συγκυρία άλλωστε στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή απαιτεί να σκεφτούμε δημιουργικότερα ως προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Σύμφωνα λοιπόν με ένα αφρικανικό γνωμικό "Το αύριο ανήκει στους ανθρώπους που προετοιμάζονται γι'αυτό", μια φράση που δηλώνει απόλυτα την ουσία του future school.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς το future school θα ασχοληθεί με διάφορα εκπαιδευτικά θέματα που αφορούν τους/τις μαθητές/τριες και σχετίζονται με τη μελλοντική εκπαίδευση. Το πρώτο από αυτά θα είναι "Τα οφέλη της αποτυχίας". Τα σχολεία είναι πολύ συχνά οργανωμένα με τη λογική πως η επιτυχία μετράται με διαγωνίσματα, τεστ και εξετάσεις. Το ρίσκο της αποτυχίας πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία. Ερευνώντας λοιπόν το φαινόμενο της αποτυχίας και του φόβου που αυτή επιφέρει, καθώς και την ικανότητα των νέων να αναλαμβάνουν ρίσκα, οι νεαροί/ες ερευνητές/τριες θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τους παράγοντες εκείνους που εμποδίζουν τη μάθηση και τη δημιουργικότητα.

Για να το πετύχουν αυτό θα χρησιμοποιήσουν ποιοτικές μεθόδους έρευνας, πάνω στις οποίες θα εκπαιδευθούν από τον συντονιστή του προγράμματος. Κάποιες προτεινόμενες στρατηγικές έρευνας είναι οι εξής: Συνέντευξη, συζήτηση, διάλογοι σε ομάδες, debate, παρατήρηση, λήψη φωτογραφιών, κολάζ, βιντεοσκόπηση, δραματοποίηση, ιδεοθύελλα, σχεδιάγραμμα, ερωτηματολόγιο ανοικτού τύπου. Σκοπός της έρευνας είναι η ανάδειξη των μαθησιακών πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από την αποτυχία και η αναγνώριση του λάθους ως καθοριστικής ευκαιρίας ανάπτυξης.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Παρασκευή 6.30-8.30 μ.μ. σε αίθουσα του Δημαρχείου, Απ. Σαμανίδη 21 Πανόραμα.Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών από το Γυμνάσιο Πανοράματος, Ασβεστοχωρίου, Φιλύρου, 2ο Λύκειο Πυλαίας και Ασβεστοχωρίου.

Για την εθελοντική συμμετοχή των μαθητών εκτός των σχολικών ωραρίων απαραίτητη είναι η προσκόμιση της επισυναπτόμενης υπεύθυνης δήλωσης συμπληρωμένη από τον κηδεμόνα.
Περισσότερες πληροφορίες:
  • Σχολικές Επιτροπές Εκπαίδευσης Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και στο e-mail: ifitsira@gmail.com
  • Στο e-mail: info@eduact.org και στον ιστοχώρο http://www.eduact.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου