Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Μέχρι 11 Νοεμβρίου η έκθεση με τίτλο «Μιλούν τα Μνημεία; Μνήμη και ζωή στην πόλη»


Μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα πραγματοποιείται η έκθεση με τίτλο «Μιλούν τα Μνημεία; Μνήμη και ζωή στην πόλη», στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, καθημερινά από τις 09:00 έως τις 20:00.

H έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Αρχαιολογία στη σύγχρονη Ευρώπη: Επαγγελματικές προοπτικές και υπερβάσεις» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Πρόγραμμα Culture 2007-2013) και υλοποιείται από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με άλλους δώδεκα Ευρωπαίους εταίρους και με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Αρχαιολογίας Κώστα Κωτσάκη.

Οι δεκατρείς φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποτελούν το δίκτυο με τίτλο ACE (Archaeology in Contemporary Europe http://www.ace-archaeology.eu/), το οποίο έχει θέσει ως στόχο του την προώθηση της σύγχρονης αρχαιολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στις πολιτισμικές, επιστημονικές και οικονομικές της διαστάσεις και στην πρόσβαση του κοινού στην αρχαιολογική πληροφορία.

Ο σχεδιασμός της έκθεσης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το τμήμα Αρχιτεκτόνων, το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Μουσειολογία» και τη διευθύντριά του Ματούλα Σκαλτσά για να διερευνήσει διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας με τα μνημεία της πόλης.

Κεντρικό θέμα είναι η σχέση όλων των καθημερινών ανθρώπων με τα μνημεία της Αριστοτέλους μέσα από το πρίσμα διαφορετικών προτάσεων μουσειολογικού, νοηματικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, που ως στόχο έχουν την κατανόηση του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της πόλης και την αποδοχή της σύγχρονης πολυπολιτισμικής της φυσιογνωμίας.

Το μεταβαλόμενο ιστορικό πλαίσιο, οι προοπτικές και οι αδυναμίες του Άξονα της Αριστοτέλους αποτέλεσαν τη θεωρητική βάση των προτάσεων της έκθεσης που προσβλέπει στην απόδοση του δημόσιου χώρου και των μνημείων στο κοινό, τη διαμόρφωση διαδραστικής σχέσης και την πρόσληψη του βιωμένου χώρου και της ιστορίας σε καθημερινή βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου