Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Eurogroup: Βρέθηκε λύση και θα πάρουμε τις δόσεις μας!

Σε μία δύσκολη, όπως παραδέχτηκαν, συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κατέληξαν σήμερα τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες τα μέλη του Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έπειτα από διαβουλεύσεις σχεδόν 14 ωρών. Ο στόχος που τέθηκε για το ελληνικό χρέος είναι να προσεγγίσει το 2020 το 124% του ΑΕΠ και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ. Βάσει της συμφωνίας, όμως διευκρινίστηκε μετά το Eurogroup, η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί σε τρία μέρη: Η μερίδα του λέοντος θα είναι διαθέσιμη μετά τη έγκριση των Κοινοβουλίων των χωρών τη Ευρωζώνης, έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, το Δεκέμβριο θα αποφασιστεί η καταβολή μίας δόσης των δανείων, ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις αρχές του 2013 σε τρεις μικρότερες δόσεις. Οι άλλες δόσεις είναι συνδεδεμένες με τα λεγόμενα «ορόσημα» του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο. Η μείωση του χρέους στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν θα επιτευχθεί με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν:

- Επαναγορά ελληνικού χρέους

- Την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP)

- Τη μείωση των επιτοκίων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης

- Τη σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)

- Την αναβολή των πληρωμών των τόκων για τον EFSF

Πιο συγκεκριμένα, το Eurogroup στην ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι έτοιμα να εξετάσουν:

- Μία μείωση κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων που προβλέπονται στο πρώτο πρόγραμμα . Δεν απαιτείται η συμμετοχή στη μείωση των επιτοκίων από τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

- Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων που έχει λάβει η Ελλάδα στα δάνεια από το ΕΤΧΣ (EFSF).

- Επιμήκυνση της ωρίμανσης των διμερών δανείων και των δανείων από το ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια και μετακύληση κατά 10 χρόνια στα τοκοχρεολύσια που καταβάλει η Ελλάδα για τα δάνεια του ΕΤΧΣ. Όπως επισημαίνεται τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη δανειοληπτική ικανότητα του ΕΤΧΣ το οποίο υποστηρίζεται πλήρως από τις εγγυήσεις των κρατών μελών.

- Τη δέσμευση από τα κράτη μέλη να μεταφέρουν στο δεσμευμένο λογαριασμό της Ελλάδας ένα ποσό που ισοδυναμεί με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από το 2013 και μετά. Τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα δε θα συμμετάσχουν σε αυτή τη ρύθμιση για όσο λαμβάνουν διεθνή στήριξη.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία και/ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη και αξιόπιστη μείωση του ελληνικού χρέους.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι θα φέρει τη συμφωνία στο ΔΣ του Ταμείου, μόνο μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς.

Ερωτηθείσα, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup, εάν από την επιτυχία του προγράμματος αυτού θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της συνδρομής του Ταμείου στο πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί το πόσο καλά θα πάει η επαναγορά ομολόγων.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου