Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Η «Δυναμική πόλη» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Δυο μόλις χρόνια μετά τη Ρώσικη Επανάσταση (στο διάστημα από το 1919 ως το 1921) ο Γκούσταβ Κλούτσις- ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του κινήματος της «Ρώσικης Πρωτοπορίας» -εργάστηκε πάνω στην ιδέα της ζωγραφικής αναπαράστασης ενός πλανήτη που αιωρείται και στον οποίον τηρούνται οι κανόνες της ατμοσφαιρικής βαρύτητας.
Ο σημαντικότερος από τους πίνακες αυτού του ιδεολογικού -εικαστικού εγχειρήματος τιτλοφορήθηκε "Δυναμική Πόλη" ή "Σχέδιο για την Πόλη του Μέλλοντος" ενώ ο ίδιος ο Κλούσιτς χαρακτήριζε την καλλιτεχνική του μέθοδο "αξονομετρική ζωγραφική".

Με κεντρικό άξονα τον συγκεκριμένο πίνακα του λετονικής καταγωγής καλλιτέχνη Γκούσταβ Κλούτσις, ο οποίος ανήκει στη Συλλογή Κωστάκη (ιδιοκτησίας εδώ και 15 χρόνια από την περίφημη αγορά της από το ελληνικό κράτος, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης) αναπτύσσεται η μεγάλη ομότιτλη έκθεση («Δυναμική πόλη»)

Στην έκθεση, που εγκαινιάζεται απόψε στον ισόγειο χώρο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται -πέριξ της «Δυναμικής πόλης» -προσχέδια και μελέτες για την κατασκευή του έργου καθώς και άλλες εφαρμογές του καλλιτέχνη, βασισμένες στην ίδια ιδέα, όπως λιθογραφίες και φωτομοντάζ. Παρουσιάζονται επίσης ορισμένα έργα άλλων καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωτοπορίας, στα οποία εφαρμόζονται παρόμοια φορμαλιστικά τεχνάσματα που μελετούν τη δυναμική της αιωρούμενης σφαίρας.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η διευθύντρια του ΚΜΣΤ Μαρία Τσαντσάνογλου και η ιστορικός τέχνης -επιμελήτρια του μουσείου Αγγελική Χαριστού.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 27 Ιανουαρίου 2013, στη Μονή Λαζαριστών , Όσοι όμως επιθυμούν να την περιεργαστούν και να θαυμάσουν από κοντά το περίφημο έργο του Λετονού καλλιτέχνη - ένα από τα σημαντικότερα της ουδέποτε εκτεθείσης στο σύνολο της Συλλογής Κωστάκη που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη- πρέπει να βιαστούν. Ο πρωτότυπος πίνακας, που αποτελεί την αφορμή και τον «ομφαλό» της έκθεσης, θα …αφαιρεθεί σε δέκα μέρες και θα αντικατασταθεί από αντίγραφό του.

Ο πρωτότυπος θα μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη μαζί με άλλα 11 έργα από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ προκειμένου να κοσμήσουν τη μεγάλη έκθεση «Επινοώντας την Αφαίρεση» (Inventing Abstraction) που θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης στις 23 Δεκεμβρίου 2012 και θα αποτελέσει κεντρικό έργο της ενότητας που αναφέρεται στις απαρχές του κινήματος του κονστρουκτιβισμού. Η έκθεση στη Νέα Υόρκη θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Απρίλιο (2013), οπότε η «Δυναμική πόλη» του πολύπαθου Ρώσου πρωτοπόρου καλλιτέχνη θα επανατοποθετηθεί στις …αποθήκες του ΚΜΣΤ .

Η «Δυναμική πόλη» στη Θεσσαλονίκη (με τον πρωτότυπο πίνακα αλλά και το αντίγραφό του) θα είναι ανοιχτή καθημερινά (Τρίτη-Κυριακή) από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου