Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το εργαστήριο του ΕΦΕΤ

«Η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει μέχρι τώρα την διενέργεια των ελέγχων στα τρόφιμα. Είμαστε όμως σε εγρήγορση ώστε να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθεί και διατροφική κρίση» ανέφερε ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, Γιάννης Μίχας, εγκαινιάζοντας στη Θεσσαλονίκη το νέο εργαστήριο του Φορέα.

Σε αυτό και στο εργαστήριο που τέθηκε πριν έξι μήνες σε λειτουργία στην Αθήνα θα γίνονται στο εξής οι έλεγχοι των τροφίμων που μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τον Δημόκριτο και άλλα κτηνιατρικά εργαστήρια. Έτσι, οι έλεγχοι θα γίνονται γρηγορότερα και αμεσότερα και με νέες καινοτομικές μεθόδους χάρη στον εξοπλισμό με τον οποίο έχουν εφοδιαστεί. Τα οφέλη αναμένονται πολλαπλά για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή εκδήλωσης φαινομένων διατροφικής κρίσης.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη, τόνισε ότι σχεδιάζεται συνεργασία των δύο νέων εργαστηρίων τόσο με τις Περιφέρειες που επίσης ασκούν ελέγχους όσο και με τις πανεπιστημιακές σχολές του αντικειμένου για την επιτάχυνση των ελέγχων των τροφίμων.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα των δυνατοτήτων που θα προσφέρουν οι νέες εγκαταστάσεις ο χημικός του εργαστηρίου που λειτουργεί εδώ και έξι μήνες στην Αθήνα, Λεωνίδας Παλίλης ανέφερε την ταυτοποίηση της ελληνικής ή μη προέλευσης συγκεκριμένων τροφίμων με τη χρήση της μοριακής βιολογίας που ξεπερνά, όπως είπε, τις κλασσικές χημικές μεθόδους. «Θα μπορούμε να δημιουργήσουμε βάσεις δεδομένων με τα χαρακτηριστικά όλων των ελληνικών ντόπιων προϊόντων προκειμένου σε κάθε περίπτωση ελέγχου να μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις και να εντοπίζουμε προϊόντα που «βαφτίστηκαν» ελληνικά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το έργο του ΕΦΕΤ ο κ. Μίχας σχολίασε πως μέσα σε ένα χρόνο έγιναν 15.000 έλεγχοι, κατασχέθηκαν 1 εκατομμύριο κιλά ακατάλληλα προϊόντα και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία εισπράχθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια. Επιπλέον ανέφερε ότι ενδεικτικό του υψηλού επιπέδου έργου που παράγει ο φορέας είναι το γεγονός ότι εκπαιδεύονται σε αυτόν οι ελεγκτές της χώρας μας αλλά και ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου