Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Συρία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε βομβαρδισμό χωριού

Τουλάχιστον δώδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα κατά το βομβαρδισμό από το συριακό στρατό ενός χωριού στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ένα βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από αντικαθεστωτικούς απεικονίζει αιμόφυρτα πτώματα πολιτών, περιλαμβανομένης της σορού ενός παιδιού, σε ένα δρόμο στο χωριό αλ Κουρία, καθώς και πολίτες να μεταφέρουν τραυματίες με μοτοσικλέτες.

Σύμφωνα με την ίδια μη κυβερνητική οργάνωση, ένας ακόμη πολίτης έχασε τη ζωή του σε κοντινό χωριό. Νωρίτερα καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά της πολεμικής αεροπορίας έκαναν υπερπτήσεις στην Δαμασκό, κατά τα φαινόμενα εκτελώντας αποστολές αναγνώρισης για να βομβαρδίσουν προάστιά της, όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος πρόσθεσε πως άκουγε σφοδρές εκρήξεις σε ένα προάστιο. Επιδρομές ελικόπτερων καθώς και πέντε επιδρομές αεροσκαφών της συριακής πολεμικής αεροπορίας έγιναν στην ανατολική Γούτα, μια εξοχική περιοχή κοντά στην Δαμασκό, ανέφερε ακόμη το Παρατηρητήριο, που εδρεύει στο Λονδίνο και αντλεί πληροφόρηση από ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών πηγών σε όλη τη Συρία. Εξάλλου, μάχες ανάμεσα σε στρατιώτες και αντάρτες σημειώθηκαν στο προάστιο Νταράγια και τη συνοικία Καφάρ Σουσέ, στα νότια της Δαμασκού, κατά την ίδια ΜΚΟ.

Εδώ και πολλές ημέρες, στην περιοχή νότια της συριακής πρωτεύουσας μαίνονται μάχες και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πληροφορίες περί "διείσδυσης" εκατοντάδων "τρομοκρατών" — χρησιμοποιώντας τον όρο με τον οποίο οι συριακές αρχές αναφέρονται στους αντάρτες. Στην ίδια την Δαμασκό, όπου οι επιθέσεις, οι μάχες και οι βομβαρδισμοί είχαν ενταθεί πρόσφατα, το πρωί έμοιαζε να επικρατεί ηρεμία. Παρά την συνεχιζόμενη βία οι αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές κάλεσαν σε διαδηλώσεις, όπως κάθε Παρασκευή, σε όλη τη Συρία, υπό το γενικό σύνθημα "ήρθε η ώρα να ορμήσουμε στην Δαμασκό".

Παράλληλα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, ένας αντάρτης σκοτώθηκε σε μάχες με δυνάμεις του τακτικού στρατού στο Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, όπου πολλές περιοχές βομβαρδίστηκαν από το πυροβολικό. Στην επαρχία Ντεράα, στο νότο, ένα παιδί σκοτώθηκε από πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, ενώ δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στη Χομς, στο κεντρικό τμήμα της Συρίας.

Χθες τουλάχιστον 142 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων 56 πολιτών, 48 στρατιωτικών και 38 ανταρτών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που καταμετρά πάνω από 37.000 νεκρούς από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου