Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ν. Αφρική: Μεταλλωρύχος που δεν συμμετείχε στην απεργία λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου

Το πτώμα ενός μεταλλωρύχου που δεν συμμετείχε στην απεργία και ο οποίος λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου εντοπίστηκε χθες Δευτέρα κοντά σε ορυχείο της εταιρείας Anglo American Platinum (Amplats), όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Νότιας Αφρικής.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η σορός ενός μεταλλωρύχου 56 ετών από τη Μοζαμβίκη βρέθηκε σε ένα γήπεδο που ανήκει στο ορυχείο Αμάντελμπουλτ απέναντι από την εστία των μεταλλωρύχων (…) χθες το πρωί», δήλωσε η Ρονέλ Ότο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λιμπόπο. «Φαίνεται ότι ανήκε σε μια ομάδα εργαζομένων που επέστρεφαν στις εργασίες τους όταν τους επιτέθηκαν απεργοί μεταλλωρύχοι. Τους περικύκλωσαν και τους επιτέθηκαν με πέτρες», πρόσθεσε η Ότο. «Σε αυτό το στάδιο δεν έχει γίνει καμία σύλληψη και ξεκινήσαμε έρευνα για τη δολοφονία», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Η διεύθυνση της Amplats, πρώτη εταιρεία παγκοσμίως στην εξόρυξη πλατίνας, έχει δώσει περιθώριο μέχρι την Τετάρτη στους μεταλλωρύχους στα ορυχεία της στη Νότια Αφρική να επιστρέψουν στις εργασίες τους, τερματίζοντας τις κινητοποιήσεις τους που διαρκούν οκτώ εβδομάδες.

Αν παρόλα αυτά συνεχιστούν οι απεργίες η εταιρεία έχει απειλήσει ότι θα απολύσει 12.000 εργαζόμενους στο ορυχείο στο Ρούστενμπουργκ. Συνολικά περίπου 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, τους τελευταίους τρεις μήνες που διαρκούν οι κινητοποιήσεις στα ορυχεία χρυσού και πλατίνας της Νότιας Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου