Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Πολωνία: Εξτρεμιστής σχεδίαζε να ανατινάξει το κοινοβούλιο

Πολωνοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα πως συνέλαβαν εξτρεμιστή ο οποίος σχεδίαζε να πυροδοτήσει όχημα παγιδευμένο με τέσσερις τόνους εκρηκτικών έξω από το κοινοβούλιο, όταν μέσα στο κτίριο βρισκόταν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας.

Εισαγγελείς δήλωσαν πως ο άντρας αυτός, επιστήμονας που διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, είχε συγκεντρώσει ένα μικρό οπλοστάσιο εκρηκτικών υλών, όπλων, πυροκροτητών και προσπαθούσε να πείσει και άλλους να τον βοηθήσουν. Βίντεο που βρέθηκε στην κατοχή του συλληφθέντα έδειχνε μια δοκιμή της έκρηξης που προκάλεσε ένα μεγάλο κρατήρα, διευκρίνισαν οι εισαγγελείς.

Η πολωνική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στις έρευνες, μετέδωσε πως ο ύποπτος σκόπευσε να αντιγράψει τις μεθόδους του νορβηγού Αντερς Μπέριγκ Μπράιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους στο Όσλο, επικαλούμενος ρατσιστικά κίνητρα. «Ο ύποπτος δεν ανήκει σε πολιτική οργάνωση ή κόμμα. Ισχυρίζεται πως τα κίνητρά του ήταν εθνικιστικά, αντισημιτικά και ρατσιστικά», τόνισε ο εισαγγελέας Πιοτρ Κράσον. «Έκανε αναγνωριστικές κινήσεις στη συνοικία του κοινοβουλίου και παρακολουθούσε τις μετακινήσεις του προέδρου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι. Το κτίριο ήταν ο στόχος της επίθεσης», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Νωρίτερα σήμερα, οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως οι νομικές διαδικασίες εναντίον του υπόπτου άρχισαν στις 5 Νοεμβρίου και πως την υπόθεση ανέλαβε η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Πολωνίας. «Η υπόθεση φαίνεται πολύ σοβαρή. Ξέρουμε πως πιθανοί στόχοι ήταν ο πρόεδρος, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάβελ Γκρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου