Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ελλάδα: 35χρονος είχε υποκλέψει προσωπικά δεδομένα 9 εκατ. πολιτών

Μεγάλη υπόθεση υποκλοπής προσωπικών δεδομένων πολιτών εξιχνιάστηκε από την αστυνομία, έπειτα από έρευνες που ξεκίνησαν ύστερα από καταγγελία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, συνελήφθη 35χρονος ο οποίος είχε στην κατοχή του τα προσωπικά δεδομένα περίπου… 9 εκατομμυρίων πολιτών.

Όπως προκύπτει, ο 35χρονος που ασχολείται με το μάρκετινγκ είχε αποκτήσει τα προσωπικά δεδομένα (αριθμούς φορολογικών μητρώων, περιουσιακές καταστάσεις, ονόματα, διευθύνσεις και άλλα) πιθανότατα μέσα από κρατικές υπηρεσίες και τα διέθετε αντί αμοιβής σε εταιρείες που πλήρωναν για αυτό. Λεπτομέρειες για τη διαλεύκανση της υπόθεση έδωσε πριν από λίγη ώρα η Ελληνική Αστυνομία. Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχος Δημήτρης Γεωργατζής «η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε χθες μετά από καταγγελία υπαλλήλου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ότι άγνωστο άτομο κατέχει παράνομα, σε ψηφιακή μορφή, μεγάλο αριθμό αρχείων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Ακολούθως, εξειδικευμένοι αξιωματικοί της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν διαδικτυακή αστυνομική έρευνα και κατάφεραν να εντοπίσουν τα ψηφιακά ίχνη του εμπλεκόμενου στην υπόθεση ατόμου, που όπως αποδείχτηκε αργότερα ήταν ο 35χρονος συλληφθείς. Με βάση τα στοιχεία αυτά, κλιμάκιο αστυνομικών πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του 35χρονου παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος χωρητικότητας 320 GB και τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι άλλης χωρητικότητας.

Από την επιτόπια αυτοψία στα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα, εντοπίστηκαν σε ψηφιακή μορφή αρχεία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με καταχωρήσεις για πάνω από 9 εκ. εγγραφές και συγκεκριμένα καταστάσεις με στοιχεία ταυτότητάς, ΑΦΜ αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και διευθύνσεις κατοικιών των αναγραφομένων.

Ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Χρήστος Μανούρας δήλωσε ότι ακόμα διερευνάται η προέλευση και η τυχόν διαχείριση των αρχείων αυτών από τον συλληφθέντα, καθώς και το ενδεχόμενο παραχώρησής τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν έναντι χρηματικής αμοιβής. Σε βάρος του 35χρονου, ο οποίος θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου