Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: «Μετακομίζουν» οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου


Ξεκίνησε η «μετακόμιση» για τις περίφημες «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, λόγω των έργων ανάπλασης που βρίσκονται σε εξέλιξη στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Η εικαστική σύνθεση από ανοξείδωτο χάλυβα, που αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς για την πόλη από το 1997, θα μεταφερθεί σύντομα σε νέο σημείο της παραλίας.

Σε πρώτη φάση μετακινήθηκε το μεταλλικό πλαίσιο που τις στηρίζει, ενώ τους επόμενους μήνες οι ομπρέλες θα φυλάσσονται σε αποθήκη όπου θα συντηρηθούν και θα καθαριστούν. Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν και πάλι στην παραλία της Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμη γνωστό το πότε, καθώς μέσα στις σκέψεις της διοίκησης του κεντρικού δήμου είναι να τοποθετηθούν με την ολοκλήρωση των εργασιών στην παραλία. 

Οι «Ομπρέλες» θα «μετακομίσουν» και πάλι μπροστά στη θάλασσα, στο ύψος περίπου του νέου δημαρχιακού μεγάρου. Η κατασκευή θα τοποθετηθεί σε κοντινή απόσταση από τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, επάνω σε ξύλινη βάση και με τον κατάλληλο φωτισμό. 

Η μεταφορά γίνεται μετά από συνεννόηση της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης με το ίδρυμα Γιώργου Ζογγολόπουλου και σύμφωνα με τους αρμόδιους η νέα θέση είναι καταλληλότερη, καθώς βρίσκεται σε πιο κεντρικό σημείο με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερα αντιληπτό από τους διερχόμενους. 

Οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Βενετία το 1993, με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων του θεσμού της Μπιενάλε. Στη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκαν το 1997, έτος κατά το οποίο η πόλη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το έργο έχει ύψος 13 μέτρα και προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον των κατοίκων και των επισκεπτών. Η κατασκευή σε συνδυασμό με τις εποχές και την εναλλαγή των καιρικών συνθηκών και φαινομένων δίνει διαφορετική εικόνα στο χώρο και στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου