Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Οικουμενικός Πατριάρχης: Περιοδεία από αύριο στη Βόρεια Ελλάδα

Περιοδεία σε μητροπόλεις των «νέων χωρών» που ανήκουν στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου αρχίζει αύριο και μέχρι την 27η Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έπειτα από πρόσκληση των τοπικών αρχών.

Την Κυριακή, ο Πατριάρχης θα τελέσει τα εγκαίνια του καθολικού της μονής του Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών (ανήκει στη δικαιοδοσία της μητροπόλεως Σιδηροκάστρου), παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και πολλών μητροπολιτών.

Το ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου, που κλείνει φέτος τριάντα χρόνια ζωής από την ίδρυσή του, δεσπόζει επιβλητικά μέσα σε ένα δάσος άγριας βλάστησης και απείρου φυσικού κάλλους, στις πλαγιές του όρους Μπέλες, στο Ακριτοχώρι Σερρών. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης των πιστών, προέκυψε η ανάγκη ανοικοδόμησης νέου καθολικού της ιεράς μονής, που χτίστηκε αρχιτεκτονικά στα πρότυπα των βυζαντινών μοναστηριών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προεξάρχει της ακολουθίας των εγκαινίων του καθολικού, εκπληρώνοντας έτσι την υπόσχεση που έδωσε στο μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριο, κατά την επίσκεψή του πριν από έντεκα χρόνια, όταν θεμελίωσε το καθολικό της μονής Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, η οποία συνδέεται πνευματικά με τη μονή Ξενοφώντος του Αγίου Ορους.

Ο Πατριάρχης θα μείνει στην περιοχή της Σιντικής για τέσσερις ημέρες και θα επισκεφτεί, μεταξύ άλλων, και τους δήμους Σιδηροκάστρου, Ηράκλειας και Σερρών. Από 25 έως 27 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφτεί την μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και θα προεξάρχει της πανήγυρης του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής. Ο Πατριάρχης θα επισκεφτεί μονές της μητρόπολης και θα παραστεί σε ιερατικό συνέδριο και σε εκδήλωση προς τιμήν του. Θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Οκτωβρίου το βράδυ.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου