Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης η Σύγκλητος του ΑΠΘ

Τα «μέτωπα» των σκουπιδιών που συσσωρεύονται στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των εργολαβικών εργαζομένων που δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και των οικονομικών προβλημάτων του ιδρύματος έχει να αντιμετωπίσει η διοίκηση του ΑΠΘ το οποίο βρίσκεται σήμερα και αύριο σε αναστολή της εκπαιδευτικής, διοικητικής και ερευνητικής του λειτουργίας.

Τα παραπάνω προβλήματα έθεσαν στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, τα μέλη της Συγκλήτου που τον επισκέφθηκαν στο υπουργείο. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των πανεπιστημιακών, των εργαζομένων στο πανεπιστήμιο και των φοιτητών έξω από το κτίριο διοίκησης το οποίο εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη από εργαζόμενους στις εργολαβίες.

«Είμαστε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Δεν έχουμε σε κανέναν άλλο να επιδώσουμε τα αιτήματά μας από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη, τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης», είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Γιάννης Μυλόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει η Σύγκλητος μια τέτοια απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του πανεπιστημίου. Αυτό δεν το κάναμε γιατί θέλουμε να διεκδικήσουμε συντεχνιακά αιτήματα αλλά για να δείξουμε ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει»

Απαντώντας σε όσα καταλογίζονται στη διοίκηση του ΑΠΘ για κακοδιαχείριση, ανέφερε ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας και επανέλαβε ότι η χρήση των αποθεματικών της εταιρείας αξιοποίησης του πανεπιστημίου έγινε για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του πανεπιστημίου κατά το 2011. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις μελών της Συγκλήτου σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του ΑΠΘ, απάντησε ότι η σχετική απόφαση ελήφθη με ισχυρή πλειοψηφία ενώ διαφώνησαν μόνο δύο - τρία από τα 70 μέλη του οργάνου.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Σωματείου των εργολαβικών υπαλλήλων στο ΑΠΘ Σιδέρης Κωνσταντινίδης, δήλωσε σήμερα ότι οι αποφάσεις της Συγκλήτου δεν καλύπτουν τους εργαζόμενους. «Δεν είναι δυνατόν να ζητά η Σύγκλητος να σταματήσει η κατάληψη, τη στιγμή που ο αγώνας μας βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης. «Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, μαζί με τους εργαζόμενους παρά τις διαφορές που έχουμε, σκοπιμοτήτων ή άλλες», σχολίασε ο πρύτανης. 

Την ίδια στιγμή, μεγάλο είναι το πρόβλημα με τα σκουπίδια στους χώρους του πανεπιστημίου όπου συσσωρεύονται διαρκώς μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, καθώς έχει ανασταλεί κάθε εργασία καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης των χώρων του ιδρύματος. Ο κ. Κωνσταντινίδης, πάντως, τόνισε ότι επιτροπή των εργολαβικών υπαλλήλων εξετάζει τα σημεία όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, κυρίως στις ιατρικές σχολές, προκειμένου να παρέμβει, αλλά μόνον εκεί. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενώ αύριο αντιπροσωπεία τους θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου