Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Οι μεγάλοι του πετρελαίου εναντίον του Ματ Ντέιμον

Οι πολυεθνικές κήρυξαν τον πόλεμο στην «Γη της Επαγγελίας» του Ματ Ντέιμον, η οποία καταγγέλλει την εξόρυξη με τη μέθοδο του fracking


Συμβαίνει για πρώτη φορά: το πιο ισχυρό οικονομικό λόμπι των ΗΠΑ ξεκινάει πόλεμο εναντίον μιας ταινίας πριν ακόμη βγει στις αίθουσες. Οι μεγάλοι του πετρελαίου επιτίθενται με όλη τους την ισχύ, πρώτα για να μπλοκάρουν και να σαμποτάρουν και μετά για να δυσφημήσουν προκαταβολικά την ταινία - καταγγελία του Ματ Ντέιμον «Promised Land» («Γη της Επαγγελίας»).

Η ταινία βάζει στο στόχαστρο το fracking που στα ελληνικά έχει αποδοθεί «υδραυλική ρηγμάτωση» ή «ρωγμάτωση», και είναι η νέα τεχνολογία εξόρυξης χάρη στην οποία έχουν πολλαπλασιασθεί τα διαθέσιμα ανά τον κόσμο κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου. Το fracking βασίζεται στη χρήση πανίσχυρων πιδάκων νερού και χημικών διαλυτών σε μεγάλα βάθη κάτω από την επιφάνεια ώστε να διαχωριστεί το πετρέλαιο και το αέριο από τους βράχους και τη γη. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την εξόρυξη σε ολοένα και μεγαλύτερα βάθη και έχει μειώσει αισθητά το κόστος σε σχέση με τις παραδοσιακές γεωτρήσεις. Χάρη στο fracking η Αμερική, για πρώτη φορά εδώ και μισόν αιώνα, μπορεί να προσδοκά ότι σ' ένα όχι εξαιρετικά μακρινό μέλλον θα μπορέσει να ανεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά από τη Μέση Ανατολή.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι το fracking έχει σοβαρές αντενδείξεις εξαιτίας των επιπτώσεών του στο περιβάλλον, ιδιαίτερα επειδή ρυπαίνει τα υπόγεια ύδατα. Η ζημιά που μπορεί να κάνει στον υδροφόρο ορίζοντα πιστεύεται ότι μπορεί να είναι τόσο μεγάλη ώστε πρόσφατα ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο πάγωσε όλες τις άδειες για επιχειρήσεις fracking εντός των ορίων της Πολιτείας του, εν αναμονή μιας πιο εμπεριστατωμένης εκτίμησης για τις συνέπειές τους στο περιβάλλον.
Ο Ματ Ντέιμον έχει από καιρό ασχοληθεί με το θέμα. Ο ηθοποιός, που στην προκειμένη περίπτωση είναι και ο σεναριογράφος της ταινίας, θεωρείται ένας από τους στρατευμένους και πιο προοδευτικούς της νέας γενιάς του Χόλιγουντ. Εχει αρχίσει να εργάζεται για την ταινία «Promised Land» εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Η ιστορία την οποία αφηγείται και ερμηνεύει ο Ντέιμον, σε σκηνοθεσία Γκας βαν Σαντ («Elephant», «Good Will Hunting» κ.ά.), εκτυλίσσεται σε μια κοινότητα της Πενσιλβάνια, μιας από τις Πολιτείες των ΗΠΑ όπου το fracking προχωρεί αδυσώπητα. Η ταινία παρουσιάζει μια διχασμένη κοινότητα: από τη μια πλευρά είναι οι επενδύσεις των πολυεθνικών του πετρελαίου που υπόσχονται ότι θα φέρουν την ευημερία σε μια περιοχή ρημαγμένη από την οικονομική κρίση· από την άλλη, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον μπορεί να αποβούν καταστροφικές και μοιραίες για την υγεία των κατοίκων.

Ο θόρυβος γύρω από την ταινία έχει προκαλέσει συναγερμό στο λόμπι των πετρελαϊκών εταιρειών εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. Λιγότερο από 30 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Big Oil, ο συνασπισμός των μεγάλων πολυεθνικών του πετρελαίου, δραστηριοποιείται σε όλα τα μέτωπα: βομβαρδίζει την TV με τηλεοπτικά σποτ υπέρ μιας πολιτικής πλήρους απελευθέρωσης των εξορύξεων, ακόμη και στα φυσικά πάρκα που ανήκουν στο Δημόσιο. Ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τους μεγάλους του πετρελαίου, ενώ ο Ομπάμα έχει θέσει περιορισμούς στο fracking. Στο πλαίσιο αυτό, η ταινία του Ντέιμον θεωρήθηκε σοβαρός κίνδυνος για τα συμφέροντα του πετρελαϊκού λόμπι.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου