Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Νέο μέτωπο για την έρευνα στο ΑΠΘ

Την ώρα που το ΑΠΘ αδυνατεί να συντηρήσει τις βασικές εγκαταστάσεις του και να πληρώσει τους τρέχοντες λογαριασμούς, προωθείται η αγορά νέου κτιρίου, ύψους 12 εκατ. ευρώ, με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το ζήτημα αυτό θέτει ο Σύνδεσμος Καθηγητών του ΑΠΘ καλώντας τους διοικούντες να επανεξετάσουν την επιλογή αυτή, εν μέσω κρίσης. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι το ίδρυμα μπαίνει σε νέα περιπέτεια, αφού θα χρειαστούν πρόσθετες δαπάνες για τη λειτουργία και τη συντήρηση του κτιρίου. Την ίδια στιγμή, μέλη του συνδέσμου ζητούν διαφάνεια στη διαμόρφωση της ερευνητικής πολιτικής καταγγέλλοντας επιλεκτική μεταχείριση ερευνητικών περιοχών και ομάδων.

Τα «βουνά» των σκουπιδιών, η κατάληψη του κτιρίου διοίκησης και η οριακή λειτουργία ακαδημαϊκών μονάδων έχουν διαμορφώσει μία εκρηκτική κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ανοίγει και ένα νέο μέτωπο, με αφετηρία την ερευνητική πολιτική του ιδρύματος.

Ήδη έχει προκηρυχτεί διαγωνισμός και σήμερα ανοίγουν οι προσφορές για την αγορά κτιρίου, που θα στεγάσει το ΚΕΔΕΚ (Κέντρο Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας), έναντι 12 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, υπό τον τίτλο «Προβληματισμός για την ερευνητική πολιτική του ΑΠΘ», ο Σύνδεσμος Καθηγητών του ιδρύματος.

«Δεν υπαινισσόμαστε οικονομικά σκάνδαλα, αλλά ζητάμε διαφάνεια στη χάραξη της ερευνητικής πολιτικής», αναφέρει στον «Α» ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ και μέλος της γραμματείας του συνδέσμου, Βασίλης Μούγιος, υποστηρίζοντας πως μία δαπάνη 12 εκατ. ευρώ για ένα κτίριο είναι υπερβολική και τίθεται το ερώτημα εάν αυτό μπορεί να συντηρηθεί. «Φοβάμαι ότι μπορεί να αγοράσουμε ένα κτίριο, το οποίο στο τέλος θα ερειπωθεί», τονίζει ο κ. Μούγιος.

«Ανεξάρτητα από το αν κανείς συμφωνεί ή όχι με την ιδέα να συγκεντρωθούν λίγες ερευνητικές περιοχές σε έναν ξεχωριστό χώρο, το ΚΕΔΕΚ, και να αποσχιστούν από το πανεπιστήμιο, η προσπάθεια αυτή, στην οποία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο ο πρώην αντιπρύτανης Στ. Πανάς, υπήρξε μίας στρατηγικής φύσης μακροπρόθεσμη επιλογή που στόχευε στη χάραξη ερευνητικής πολιτικής. Για τη σύνταξη της πρότασης, που οδήγησε στην κατάθεση σχεδίου, το οποίο τελικά χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος της Κεντρικής Μακεδονίας, εργάστηκαν πάνω από 80 ερευνητές σε επτά ερευνητικές περιοχές», σημειώνεται στην επιστολή του συνδέσμου υποστηρίζοντας πως ήδη από το 2010 υπάρχει μία επιλεκτική μεταχείριση ερευνητικών περιοχών, αφήνοντας εκτός πολλές ερευνητικές δραστηριότητες (π.χ. απουσιάζει παντελώς η βασική έρευνα, η ιατρική, η κλινική έρευνα και άλλες περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται πολλές ομάδες του ΑΠΘ).

«Η παρούσα πρυτανική αρχή, με την Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού ΚΕΔΕΚ που δημιουργεί τον Ιούνιο του 2012, αποφασίζει χωρίς ιδιαίτερη αιτιολόγηση την ''άμεση έναρξη των δραστηριοτήτων του Κέντρου με την προσωρινή στέγαση τριών ερευνητικών περιοχών: α. Τεχνολογιών Πληροφορικής, β. Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και γ. Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε κατάλληλο και διαθέσιμο χώρο κοντά στο Αριστοτέλειο''», τονίζει ο σύνδεσμος και υπογραμμίζει: «Το πώς φτάσαμε από την έρευνα στο ''Ολον ΑΠΘ'' στις επτά αρχικά ερευνητικές περιοχές κι έπειτα στις τρεις είναι άγνωστο».

Στο μεταξύ, φέρονται να έχουν δεσμευτεί 12 εκατ. ευρώ, με βάση τις προτάσεις της προηγούμενης πρυτανείας, για την αγορά, με κονδύλια του ΕΣΠΑ, του κτιρίου που θα στεγάζει το ΚΕΔΕΚ, σύμφωνα με το σύνδεσμο.

Μετά την πρώτη προκήρυξη του μειοδοτικού διαγωνισμού (Φεβρουάριος του 2012), που κηρύχτηκε άγονος, ακολούθησε δεύτερη τον περασμένο Αύγουστο και σήμερα αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές.

Τα μέλη του συνδέσμου εκφράζουν φόβους ότι στη σημερινή εποχή και με τα νέα οικονομικά δεδομένα, το ΑΠΘ μπαίνει σε μία νέα περιπέτεια με μεγάλες αγορές που πρέπει να μελετηθούν πολύ πιο προσεκτικά, ώστε να μην ανοίξει νέος κύκλος δυσφήμησης για τη διαχείριση των κονδυλίων του. «Η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για τις παραπάνω περιορισμένες ερευνητικές δραστηριότητες, που στη συνέχεια θα απαιτήσουν πρόσθετες δαπάνες για λειτουργία, συντήρηση και διοικητική υποστήριξη, ενώ το ΑΠΘ έχει σχεδόν εγκαταλείψει τη συντήρηση των βασικών του εγκαταστάσεων, θα αποτελέσει νέα πρόκληση στα μάτια της κοινωνίας, αλλά και της πλειονότητας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Επειδή τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά από το 2008, όταν πρωτοσυζητήθηκε το ΚΕΔΕΚ, θα πρέπει να επανεξεταστεί αν είναι πλέον επιλογή», σημειώνουν.

Η ερευνητική πολιτική του ΑΠΘ είναι άγνωστη, όπως ισχυρίζεται ο σύνδεσμος τονίζοντας πως η χρησιμοποίηση των ερευνητικών πόρων χαρακτηρίζεται από συνεννοήσεις των πρυτανικών αρχών με συγκεκριμένες ερευνητικές ομάδες. «Για παράδειγμα, έχουν επιλεγεί ορισμένες ομάδες από μόνο τρεις ερευνητικές περιοχές, χωρίς να γνωρίζουμε πώς έχουν προκριθεί μόνο αυτές για την πρώτη φάση», αναφέρει ο σύνδεσμος θέτοντας, στο τέλος, «βροχή» ερωτημάτων για το κτίριο του ΚΕΔΕΚ (πώς θα συντηρηθεί και θα στελεχωθεί διοικητικά, ποια θα είναι η ακαδημαϊκή δομή του, ποιες ερευνητικές ομάδες θα επιλεγούν και με ποια κριτήρια κ.λπ.).

Ο κ. Μούγιος κάνει λόγο για απουσία διαφάνειας στη διαμόρφωση της ερευνητικής πολιτικής του ΑΠΘ. «Υπάρχει επιλεκτική μεταχείριση ορισμένων ερευνητικών περιοχών και σε δεύτερη φάση φαίνεται να υπάρχει επιλεκτική μεταχείριση ερευνητικών ομάδων, εφόσον δεν έχει αιτιολογηθεί η επιλογή των μεν και των δε», υποστηρίζει ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ και προσθέτει: «Ελπίζω να υπάρξει σύντομα αιτιολόγηση τόσο της επιλογής των ερευνητικών περιοχών (αν και αυτή έπρεπε να υπάρχει από τον περασμένο Ιούνιο), όσο και της επιλογής των ερευνητικών ομάδων που θα εγκατασταθούν στο ΚΕΔΕΚ».

Ο σύνδεσμος επιμένει ότι απαιτείται στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της έρευνας στο ΑΠΘ το 2012 τονίζοντας πως αυτό πρέπει να συμβαδίζει με τη συνολική αναδιάρθρωση του ιδρύματος και να υλοποιηθεί σε χώρους που να συνδέονται άμεσα με αυτό.

Ερωτηθείς για το θέμα ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, απαντά ότι δε συμμετέχει στις προεκλογικές δηλώσεις. «Δε δικαιούμαι να συμμετάσχω στην προεκλογική εκστρατεία για το Συμβούλιο Διοίκησης», τονίζει ο κ. Μυλόπουλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κείμενο του συνδέσμου είναι προεκλογικό. Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης θα στηθούν στις 24 Οκτωβρίου. Η ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων λήγει την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στις 3 μ.μ.

Με αφορμή παλαιότερη ανοιχτή επιστολή του Συνδέσμου Καθηγητών ΑΠΘ, η διοίκηση της Επιτροπής Ερευνών είχε απαντήσει πως με επανειλημμένες αποφάσεις διαδοχικών Συγκλήτων, η ίδρυση του ΚΕΔΕΚ έχει κριθεί ως βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της έρευνας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η δε χρηματοδότηση της αγοράς κτιρίου που θα στεγάσει τις δραστηριότητες του ΚΕΔΕΚ έχει εγκριθεί από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υποβολή του σχετικού φακέλου χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό ότι «είναι άγνωστη η ερευνητική πολιτική του ΑΠΘ» η διοίκηση της Επιτροπής Ερευνών σημείωνε, μεταξύ άλλων, πως έχουν γίνει επανειλημμένες συνεδριάσεις των αρμόδιων επιτροπών, που έχουν οριστεί από το Πρυτανικό Συμβούλιο και ανακοινωθεί στη Σύγκλητο, για την υλοποίηση του ΚΕΔΕΚ καθώς και τρεις πρόσφατες ανοικτές συναντήσεις, στις οποίες προσκλήθηκαν για ενημέρωση και συζήτηση μέλη ΔΕΠ όλων των ερευνητικών περιοχών.

Πηγή: Agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου