Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Η Μέρκελ υιοθετεί επιλεκτικά συνθήματα της Αριστεράς

Η καγκελάριος φέρεται να έχει επιστρατεύσει αμφιλεγόμενες στρατηγικές που χρησιμοποιήθηκαν από τον Κλίντον 

Ένα χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), φέρεται να έχει επιστρατεύσει αμφιλεγόμενες στρατηγικές που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης στις ΗΠΑ το 1996.

Αυτές συνοψίζονται στην επιλεκτική υιοθέτηση επι μέρους θέσεων της αντιπολίτευσης σε καίρια ζητήματα, εν προκειμένω των θέσεων των αριστερών κομμάτων της Γερμανίας σε θέματα που αφορούν στην πυρηνική ενέργεια, το περιβάλλον, την εκπαίδευση κ.ά., με τελικό σκοπό την ευρύτερη προσέλκυση ψήφων.

Η επιλεκτική «αριστερή» συνθηματολογία οφείλεται στο ότι τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες η πολιτική ζυγαριά έκλινε υπέρ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ως αποτέλεσμα της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Επιπλέον, στην Ολλανδία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εντυπωσιακή άνοδο της Αριστεράς ενόψει των επικείμενων εκλογών της 12ης Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, στη Γερμανία η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών του SPD φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη συγκρότηση ενός προγράμματος που θα ανταγωνιστεί επιτυχώς τις θέσεις της γερμανίδας Καγκελάριου. Όπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές, αλλά και εκπρόσωποι του ίδιου του κόμματος διατηρώντας την ανωνυμία τους, το SPD φαίνεται να διατηρεί λιγότερο μαχητική στάση, αναμένοντας οι δυσμενείς συνθήκες στην ευρωζώνη να οδηγήσουν από μόνες τους στην «αποκαθήλωση» της Μέρκελ.

Στο κρίσιμο αυτό ζήτημα της ευρωζώνης, ενώ η Μέρκελ έχει επιτύχει - έναντι της γερμανικής κοινής γνώμης - μια σχετική ισορροπία με θέσεις που υποστηρίζονται από την πλειονότητα του γερμανικού πληθυσμού, το SPD επιχειρεί ακόμα να περιγράψει εκείνη την οικονομική και ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα τυγχάνει ευρείας αποδοχής στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα διαφοροποιείται από τις αντίστοιχες θέσεις του CDU. Εντούτοις, μέχρι σήμερα η θέση των σοσιαλδημοκρατών σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη έχει διαφοροποιηθεί από τη σθεναρή υποστήριξη έκδοσης ευρωομολόγου στην πιο μετριοπαθή θέση «αμοιβαιότητας του χρέους», αλλά υπό την προϋπόθεση της «αυστηρής δημοσιονομικής σύγκλισης».

Πάντως, το SPD έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες για ισχυροποίηση της δημοτικότητάς του στις τοπικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2013 στην Κάτω Σαξωνία. Αν η συμμαχία SPD και Πρασίνων κατορθώσει να νικήσει αυτές τις εκλογές, η νίκη σε εθνικό επίπεδο θα είναι, εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, πιο πιθανή για τον συνδυασμό.


Πηγή: tovima.gr
 
Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου