Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Στοπ στα αντιβιοτικά για ελαφρύ πονόλαιμο

Ιογενή κρούσματα πονόλαιμου δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά




Πολλοί ασθενείς που απευθύνονται στους γιατρούς με πονόλαιμο, λαμβάνουν μία συνταγή για αντιβιοτικά την οποία οι περισσότεροι δεν χρειάζονται, αναφέρουν αμερικανοί ειδικοί.


Όπως εξηγούν, τα περισσότερα κρούσματα πονόλαιμου οφείλονται σε ιούς, συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να ανταποκριθούν στα αντιβιοτικά, τα οποία προορίζονται για την καταπολέμηση βακτηρίων.

Σύμφωνα με νέες οδηγίες που εξέδωσε η Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής (IDSA), οι γιατροί θα πρέπει να χορηγούν αντιβιοτικά για τον πονόλαιμο μόνον όταν οφείλεται σε στρεπτόκοκκο.

Αυτό μπορεί να ελεγχθεί με μία εξέταση που ονομάζεται streptest και βασίζεται στον έλεγχο επιχρίσματος που λαμβάνεται από τον φάρυγγα και τις αμυγδαλές (φαρυγγοαμυγδαλικό επίχρισμα). Το strep test δίνει τα αποτελέσματά του σε 10 λεπτά.

Εάν ένα τεστ βγει θετικό, ο γιατρός πρέπει να χορηγήσει στον ασθενή πενικιλίνη ή αμοξυκιλλίνη, εάν το επιτρέπει το ιατρικό ιστορικό του, σύμφωνα με τις οδηγίες της IDSA.

Τα αντιβιοτικά αζιθρομυκίνη και κεφαλοσπορίνη πρέπει να αποφεύγονται, διότι ο στρεπτόκοκκος αποκτά ολοένα μεγαλύτερη αντοχή σε αυτά, προσθέτει η IDSA.

Η διάγνωση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της IDSA, το 70% των ασθενών με πονόλαιμο που πάνε στον γιατρό, παίρνουν συνταγή για αντιβιοτικά, όταν στην πραγματικότητα αντιβιοτική αγωγή χρειάζεται μόλις το 20-30% των παιδιών με πονόλαιμο και το 5-15% των ενηλίκων.

Τα παιδιά και οι ενήλικες με πονόλαιμο δεν χρειάζονται αντιβιοτικό, εάν ταυτοχρόνως έχουν βήχα, συνάχι, βραχνάδα ή πληγές στο στόμα, διότι αυτά αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ιογενούς λοίμωξης, προστίθεται στις οδηγίες.

Εάν ο γιατρός υποψιάζεται ότι ο πονόλαιμος οφείλεται σε στρεπτόκοκκο, πρέπει να κάνει το strep test. Εάν το τεστ βγει αρνητικό και ο ασθενής είναι παιδί ή έφηβος, πρέπει να ζητήσει καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος, για να βεβαιωθεί πως δεν υπάρχει στρεπτόκοκκος. Αν, όμως, ο ασθενής είναι ενήλικας, δεν χρειάζεται η καλλιέργεια.

Επειδή, εξάλλου, ο πονόλαιμος λόγω στρεπτόκοκκου είναι σπάνιος σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών, αυτά δεν χρειάζονται έλεγχο, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Εγχείρηση για τις αμυγδαλές

Η IDSA συνιστά επίσης στις οδηγίες της να αποφεύγονται οι εγχειρήσεις για αφαίρεση των αμυγδαλών σε παιδιά με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του λαιμού, εκτός κι αν οι αμυγδαλίτιδες δημιουργούν πολύ ειδικά προβλήματα – λ.χ. παρεμπόδιση της αναπνοής.

Και αυτό, επειδή οι κίνδυνοι της εγχείρησης σε γενικές γραμμές είναι περισσότεροι από τα οφέλη, εξηγεί.

«Οι οδηγίες αυτές δεν έχουν σκοπό να πάρουν την θέση της κρίσης του γιατρού, αλλά να υποστηρίξουν την διαδικασία λήψης αποφάσεως, που πρέπει να εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά», υπογραμμίζει η IDSA.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου