Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου και διήμερο χαμηλών τιμών στα καταστήματα

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας


Την «πόρτα» της εξόδου από το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης θα δουν το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου, όλα τα ΙΧ αυτοκίνητα και μηχανάκια καθώς οι δρόμοι θα «ανήκουν» αποκλειστικά σε πεζούς και ποδηλάτες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Την ημέρα αυτή από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης και θα πεζοδρομηθεί το κέντρο της πόλης. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται περιμετρικά από τις οδούς Αγγελάκη - Εγνατία - Ι. Δραγούμη - Νίκης - Ν. Γερμανού, ενώ στο ιστορικό κέντρο θα κινούνται αποκλειστικά μόνο τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και οι μετακινήσεις για το επιβατικό κοινό θα είναι δωρεάν.

Άλλες παράλληλες εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 22 Σεπτεμβρίου είναι το ποδηλατικό σιρκουί στους δρόμους Νικολάου Γερμανού - Τσιμισκή - Σαλαμίνος - Νίκης που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και η ποδηλατοδρομία για όλους τους πολίτες που θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα με αφετηρία τον Λευκό Πύργο.

Επίσης, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας θα στηθεί ένα υπαίθριο yoga day. Πρόκειται για ένα μεγάλο μάθημα γιόγκα με ελεύθερη συμμετοχή για όλους, από τις 6 έως τις 9 το βράδυ.

«Η σημερινή διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης είναι εχθρική προς το ΙΧ αυτοκίνητο. Είμαστε υπέρ του πεζού, του ποδηλάτη και των μέσων μαζικής μεταφοράς», δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, παρουσιάζοντας την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (18 – 22/9).

Ωστόσο, από αύριο Τετάρτη έως και την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν κυλιόμενες πεζοδρομήσεις σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης που θα συνοδεύονται με μουσικές εκδηλώσεις, αθλητικές επιδείξεις και υπαίθριες εκθέσεις.

«Έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα στις μετακινήσεις, τα έχουμε καταγράψει και προχωράμε σε τρόπους αντιμετώπισής τους προσαρμοσμένους στα ελληνικά δεδομένα. Δεν είμαστε όμως ικανοποιημένοι. Οι δυσκολίες είναι περισσότερες από αυτές που περιμέναμε. Παλεύουμε για την επέκταση του ποδηλατοδρόμου και ψάχνουμε λύσεις στη στάθμευση των ΙΧ», πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

Ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, από την πλευρά του συμπλήρωσε πως η διοίκηση του δήμου σε μία προσπάθεια να λύσει το κυκλοφοριακό προχωρά σε συμφωνία με ιδιωτικά παρκινγκ και ζητά να ρίξουν τις τιμές στα 75 ευρώ μηνιαίως.

«Ήδη ήρθαμε σε συμφωνία με τα παρκινγκ στο νέο δημαρχιακό μέγαρο, στη ΧΑΝΘ και Θερμαϊκού στην οδό Συγγρού. Όλα αυτά είναι παρκινγκ που δέχονται περίπου 2.000 αυτοκίνητα. Σε μία προσπάθεια τιμολογιακής πολιτικής, ο δήμος εξετάζει να απαλλαγούν οι ιδιοκτήτες των παρκινγκ από τα δημοτικά τέλη κι αυτοί με τη σειρά τους να ρίξουν τις τιμές», ανέφερε ο κ. Κουράκης.


Διήμερο ειδικών χαμηλών τιμών στο πλαίσιο του εορτασμού

Να συμμετάσχουν στον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» με ένα διήμερο ειδικών χαμηλών τιμών την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου καλεί τις επιχειρήσεις-μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

Παράλληλα, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας συμπίπτει με την «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου», προτείνει στα μέλη του να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους μέχρι τις 8 το βράδυ του Σαββάτου -οπότε θα γίνει και η ημερήσια πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης- αλλά και να φροντίσουν στο μέτρο που τους αναλογεί να δώσουν ευχάριστη και γιορταστική ατμόσφαιρα στην αγορά.


Διαγωνισμός παραγωγής τηλεοπτικού σποτ από ΣΑΣΘ


Έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό παραγωγής τηλεοπτικού σποτ με θέμα «Ένα όραμα για τη Θεσσαλονίκη: οι συγκοινωνίες, η κινητικότητα και η εικόνα της πόλης σε 20 χρόνια από σήμερα», προκηρύσσει το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) συμμετέχοντας ενεργά στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Ο στόχος του σποτ είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για βιώσιμη κινητικότητα με χρήση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, αποθάρρυνση αλόγιστης χρήσης ΙΧ αυτοκινήτου, χρήση ποδηλάτου, διευκόλυνση πεζών με έργα αστικής αναβάθμισης, αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και βελτίωση της λειτουργίας και εικόνας της πόλης.



Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου