Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση με την τρόικα


Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα καθώς οι συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο θα είναι στο εξής καθημερινές. Στόχος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ έως το βράδυ της Κυριακής.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά με την τρόικα παραμένει στα 4 δισ. ευρώ μετά από τη χθεσινή συνάντηση. Δηλαδή η τρόικα δέχεται μέτρα 7,5 δισ. ευρώ και απομένουν στο τραπέζι μέτρα 4 δισ. ευρώ. Το σενάριο για την κάλυψη των 2 δισ. ευρώ περιλαμβάνει την αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη (με στόχο εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» τα στελέχη της τρόικας είναι πλέον κοντά στην αποδοχή εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η χθεσινή συνάντηση με τους επικεφαλής της τριμερούς διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά. «Υπάρχει περαιτέρω πρόοδος, δεν έχουμε καταλήξει ακόμα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται», ανέφερε αμέσως μετά ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Αποχωρώντας ο Πόουλ Τόμσεν από την πλευρά του ΔΝΤ σημείωσε ότι θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στο τέλος.

Αργότερα, στις 20.30 το βράδυ ο κ. Στουρνάρας είχε μακρά συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση: συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Φίλιππος Σαχινίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Γιώργος Κουτρουμάνης από το ΠΑΣΟΚ και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης από την Δημοκρατική Αριστερά.

Πηγές που μετείχαν στη συνάντηση ανέφεραν ότι παραμένει στο τραπέζι το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ενώ απέφυγαν να σχολιάσουν την επιμονή της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο. «Ναι» ήταν η απάντηση στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην ερώτηση «να περιμένουμε κι άλλο αίμα;».

Στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης παραμένει ένα μεγάλο τμήμα των περικοπών στην Υγεία και στην Άμυνα. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθεια του να πείσει την τρόικα να δεχθεί την εξοικονόμηση 750 εκατ. ευρώ από τις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου.

Νέα συνάντηση

Την Τρίτη αναμένεται νέα συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με υψηλόβαθμα στελέχη του Οικονομικού επιτελείου, τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Μέργο και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνο Τσακλόγλου, με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Ο κ. Στουρνάρας δεν αναμένεται να συναντηθεί με την τρόικα την Τρίτη, ωστόσο προγραμματίζεται νέο ραντεβού την Τετάρτη. Ο υπουργός Οικονομικών θα μιλήσει την Τρίτη σε συνέδριο του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας (στις 18.30) αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Χόρστ Ράιχενμπαχ.

Βασικά θέματα συζήτησης με τον Ράιχενμπαχ θα είναι η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, η μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ο τρόπος παρακολούθησης των δαπανών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τομείς πάνω στους οποίους εργάζονται στην Αθήνα οι ειδικοί της Ομάδας Δράσης.

Από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του Ράιχενμπαχ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με κύρια θέματα την επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠ και την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και την επανεκκίνηση των έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου