Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Γαλλία: Το Παρίσι θέλει να πιέσει τη Μόσχα να «πνίξει» οικονομικά τη Δαμασκό

Η Γαλλία εκτιμά ότι πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Ρωσία για να «πνίξει» οικονομικά το συριακό καθεστώς, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος τόνισε ότι ο πόλεμος στοιχίζει στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ένα δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τον Φαμπιούς, γίνεται προσπάθεια να σφίξει η θηλιά γύρω από το λαιμό του Άσαντ με πολλούς τρόπους, όμως ο Σύριος πρόεδρος πρέπει να πιεστεί και οικονομικά. «Φανταστείτε ότι ο πόλεμος τού κοστίζει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα, τα αποθέματά του όλο και λιγοστεύουν. Υπολογίζουμε ότι έχει χρήματα για μερικούς μήνες ακόμα, χωρίς τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν. Είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες, τουλάχιστον με τη Ρωσία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο ραδιοσταθμό RTL.

Καταδικάζοντας εκ νέου το «απάνθρωπο» καθεστώς του οποίου ηγείται ένας «σφαγέας», ο Φαμπιούς τόνισε ότι η Γαλλία δε θα αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία εκτός ενός διεθνούς πλαισίου, είτε αυτό είναι του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ. Ο Φαμπιούς απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο πώλησης όπλων στους αντάρτες, καθώς η Γαλλία δεσμεύεται από το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει η ΕΕ. «Υπάρχουν χώρες που προμηθεύουν το καθεστώς με όπλα. Η Ρωσία και το Ιράν. Υπάρχουν χώρες που προμηθεύουν με όπλα την αντιπολίτευση, κυρίως οι αραβικές», υπενθύμισε και υπογράμμισε ότι η Γαλλία προμηθεύει τους αντάρτες μόνο με εξοπλισμό που δεν προκαλεί θάνατο.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου