Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου


Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Συσκέψεις επί συσκέψεων με τους στενούς του συνεργάτες ξεκινάει από σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενόψει των κρίσιμων επαφών που θα έχει με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ. Δεν αποκλείεται μάλιστα εντός της ημέρας να υπάρξει συνάντηση και με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να χαράξουν την στρατηγική την οποία θα ακολουθήσει ο Αντώνης Σαμαράς σε Βερολίνο και Παρίσι. Άλλωστε ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται στα δύο αυτά κρίσιμα ταξίδια από τους κυρίους Στουρνάρα και Σταϊκούρα.

Πρώτος στόχος για τον πρωθυπουργό είναι να ανακτήσει η χώρα μας την χαμένη της αξιοπιστία στο εξωτερικό και στην συνέχεια θα τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης για την δημοσιονομική προσαρμογή. «Η διαπραγμάτευση δεν αρχίζει ούτε τελειώνει αυτή την εβδομάδα, είναι διαρκής», σημειώνει με νόημα στο Real.gr συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αίτημα για επιμήκυνση του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος από δύο σε τέσσερα χρόνια, έως το 2016, πιθανότατα δεν θα υποβληθεί. «Πρώτα θα δείξουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα και μετά θα ζητήσουμε. Αυτή είναι η γραμμή που ακολουθείται από την πρώτη στιγμή» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει με επιχειρήματα τόσο τον πρόεδρο του Eurogroup όσο και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους με τους οποίους θα συναντηθεί ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα.

Τι θα παρουσιάσει στις συναντήσεις του ο πρωθυπουργός

- Βασικές κατευθύνσεις μέτρων 11,5 δισ. ευρώ

- Λήψη αποφάσεων για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας

- Διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο

Τι θα ζητήσει

- Να μην ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα καθώς γι’ αυτό ευθύνεται η ύφεση

- Να σταματήσουν οι δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας που δημιουργούν εμπόδια στις προσπάθειες που καταβάλλονται.

- Ακροθιγώς ενδέχεται να θέσει το θέμα της επιμήκυνσης.

Η διαφορετική στρατηγική Σαμαρά

Μια διαφορετική στρατηγική έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο Αντώνης Σαμαράς σε σχέση με όσες είχαμε δει κατά το παρελθόν. «Θα κάνω αυτό που πρέπει για την πατρίδα μου, κι ας πέσω». Αυτή είναι η φράση που φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε στενούς του συνεργάτες σύμφωνα με την Realnews και η οποία δείχνει και το στίγμα των προθέσεων του.

Ελάχιστες δηλώσεις, χαμηλοί τόνοι και πολύ καλή προετοιμασία είναι η τακτική που ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς από την στιγμή που ξεκίνησε τις συνομιλίες με την Τρόικα. Μάλιστα συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν στο Real.gr ότι «η διαπραγμάτευση και ιδίως σε τόσο λεπτά θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να γίνει με δημόσια διαβούλέυση με την στάση που κρατά ο Πρωθυπουργός εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο θα προλειάνει καλύτερα το έδαφος».

Σε ανοιχτή γραμμή Σαμαράς – Αβραμόπουλος

Ο πρώτος υπουργός της νέας κυβέρνησης που επισκέπτεται την Γερμανία και μάλιστα λίγα 24ωρα πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού, είναι ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται από χθες στο Βερολίνο και στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογο του Γκίντο Βέστερβελε. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών θα πάρει μια πρώτη γεύση από τις προθέσεις των Γερμανών ενόψει της επίσκεψης Σαμαρά. Ο Δημήτρη Αβραμόπουλο την Κυριακή το βράδυ παρέθεσε δείπνο στον πρώην αντικαγκελάριο και πρώην υπουργό Εξωτερικών Χάνς Ντίντριχ Γκένσερ, στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο.

Πηγή: real.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου