Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα υπόσχονται οι ηγέτες της G20

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) επεδίωξαν χθες, κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής στο Λος Κάμπος του Μεξικού, να αποκαταστήσουν σε κάποιο βαθμό την εμπιστοσύνη προς την παγκόσμια οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι θα πράξουν τα πάντα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της σταθερότητας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς οι αγορές –ανακουφισμένες αρχικά από τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών– στη συνέχεια έβαλαν και πάλι στο στόχαστρο την Ισπανία.
Αντιμέτωποι με την επιστροφή της νευρικότητας στις αγορές, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στην G20 δήλωσαν έτοιμοι να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της νομισματικής ένωσης. Πολλές χώρες δηλώνουν ωστόσο ότι δεν έχουν πεισθεί και εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη αποφασιστικότητας εκ μέρους των Ευρωπαίων. Οι ηγέτες των αναδυομένων οικονομιών της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) δήλωσαν απογοητευμένοι από την έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων που θα αμβλύνουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι έδωσε ωστόσο τη διαβεβαίωση ότι η G20 θα υποστηρίξει και θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες των Ευρωπαίων, πράγμα που θα αποτυπωθεί στο κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος που θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες της G20 δέχονται επί σειρά συνόδων κορυφής την πίεση των εταίρων τους. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει κατ επανάληψη από τις ευρωπαϊκές χώρες να καταβάλουν σοβαρότερες προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση, η οποία απειλεί και την αμερικανική οικονομία. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πάντως δήλωσε χθες ικανοποιημένος μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους για συνομιλίες. Η συνάντηση αναβλήθηκε τελικά και μετατέθηκε για σήμερα. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι θέλησαν να τονίσουν ότι δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν συνάντηση «υψηλής έντασης» μετά την διακοπή της αποστολής του ΟΗΕ στη Συρία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας , ο οποίος συναντούσε για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του τον Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι κατά τη συνομιλία τους βρέθηκαν «πολλά κοινά σημεία». Ωστόσο, η γλώσσα του σώματος κατά την φωτογράφηση πριν από τις συνομιλίες τους και η παγωμένη ατμόσφαιρα κατά τις δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους μετά δημιούργησαν την πεποίθηση ότι η συνάντησή τους δεν είχε τίποτε το ευχάριστο.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου