Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ημαθία – Πέλλα: «Ανοίγει η σεζόν» για τα προβλήματα της Τάφρου 66

«Ανοίγει» σε λίγες μέρες «η σεζόν» για τα προβλήματα της Τάφρου 66 καθώς ξεκινά η περίοδος μεταποίησης των φρούτων που παράγει η περιοχή της Ημαθίας και της Πέλλας από τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, λύματα των βιομηχανιών αναμένεται να καταλήξουν στην τάφρο.
Πρόκειται για ένα αποστραγγιστικό κανάλι που φτιάχτηκε το 1935 για την αντιπλημμυρική προστασία του κάμπου της Βέροιας, ωστόσο σήμερα δέχεται μεγάλες ποσότητες ρύπων και από την έντονη αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα αλλά και τα ακατέργαστα λύματα των οικισμών. Οι επιστήμονες, μάλιστα, υπολογίζουν ότι το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει εκεί αντιστοιχεί σε μια πόλη εξακοσίων χιλιάδων κατοίκων!
«Η Τάφρος 66 θεωρείται, μαζί με τη Λίμνη Κορώνεια, από τους περισσότερο ρυπασμένους υδάτινους αποδέκτες της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας» σημειώνει στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής χημικής και περιβαλλοντικής τεχνολογίας του ΑΠΘ Αναστάσιος Ζουμπούλης. Σε πρόσφατη ομιλία του στη Βέροια, επικαλέστηκε έρευνα της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που καταλογίζει αδιαφορία στους εμπλεκόμενους. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από όλους όσους ρίχνουν λύματα και απόβλητα (33 πηγές: βιομηχανίες, δήμους, ΔΕΥΑ), μόνον οι 13 απάντησαν και έδωσαν σχετικά στοιχεία για τη διαχείριση των αποβλήτων (και για τη λυματολάσπη που παράγεται από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των υγρών).
«Το πρόβλημα είναι εντονότερο την περίοδο της μεταποίησης που ξεκινάει από τα τέλη Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου» εξηγεί από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καραπαναγιωτίδης και διευκρινίζει με νόημα: «αν λειτουργούσαν τέλεια οι βιολογικοί καθαρισμοί που έχουν οι βιομηχανίες, δεν θα υπήρχε πρόβλημα».
Αναλύοντας τις αιτίες του προβλήματος, ο κ. Ζουμπούλης τονίζει ότι το ρυπαντικό φορτίο προέρχεται από έντονη γεωργική δραστηριότητα στη περιοχή (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κτλ.), τις διάφορες βιομηχανίες και βιοτεχνίες, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τους ποταμούς Τριπόταμο και Αραπίτσα, που διασχίζουν αντίστοιχα τη Βέροια και τη Νάουσα αλλά και τα ακατέργαστα λύματα από τους οικισμούς της περιοχής, όταν δεν συνδέονται με κεντρικά αποχετευτικά δίκτυα και με βιολογικούς καθαρισμούς. Μάλιστα παρ όλα αυτά τα προβλήματα, τα νερά της τάφρου χρησιμοποιούνται για άρδευση παρακείμενων γεωργικών περιοχών, με αποτέλεσμα (σε συνδυασμό και με περιόδους λειψυδρίας) να μην υπάρχει ουσιαστικά ροή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Λιγότερο νερό σημαίνει λιγότερο οξυγόνο, νεκρά ψάρια και έντονη δυσοσμία.
«Τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά στους φορείς της περιοχής. Η αντιπεριφέρεια επιβάλλει πρόστιμα, το ΤΕΕ έχει εκφράσει θέσεις και προτάσεις για τη λύση του προβλήματος, οι οικολογικές ομάδες έχουν κινητοποιηθεί, έχουν γίνει πολλές συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και έχει αποφασιστεί πρόσφατα η λήψη μέτρων σε πολλά επίπεδα. Δυστυχώς, λόγω κρίσης πιστεύω ότι τα μέτρα που προτάθηκαν δεν υλοποιήθηκαν τελικά», εκτιμά ο καθηγητής του ΑΠΘ.
Από την πλευρά του, ο κ. Καραπαναγιωτίδης σημειώνει ότι «πρέπει και οι βιομήχανοι να καταλάβουν ότι οι βιομηχανικοί καθαρισμοί πρέπει να λειτουργούν αλλά και οι δήμοι να μην ρίχνουν λύματα». Εκτιμά ότι το πρόβλημα θα λυνόταν αν καθάριζε η τάφρος, τόσο από φερτά υλικά όσο και από οποιοδήποτε άλλο ρυπαντικό φορτίο. Ο ίδιος όμως σημειώνει ότι και στην περίπτωση αυτή εκδηλώνονται διαμαρτυρίες από ορνιθολόγους και οικολόγους ενώ σχολιάζει ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι δύσκολο να βρεθούν και τα απαραίτητα κονδύλια.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου