Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ιταλία: Δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις στη διάρκεια της νύχτας

Οι μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν τον χθεσινό φονικό σεισμό των 5,8 ρίχτερ –ο οποίος προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων στην περιφέρεια της Ιταλίας Εμίλια Ρομάνια– κατά την διάρκεια της νύχτας ξεπέρασαν τις 60. Ένα μέρος των σεισμοπαθών, που αγγίζουν συνολικά τις 15.000, κοιμήθηκε σε καταυλισμούς, ενώ πολλοί άλλοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.
Στο μεταξύ οι σεισμολόγοι σημαίνουν συναγερμό και τονίζουν ότι οι μετασεισμικές δονήσεις μπορεί να συνεχισθούν ακόμη και επί χρόνια. Αιτία είναι η υπόγεια πίεση που η Αφρικανική ήπειρος ασκεί επί της ευρωπαϊκής και η οποία, στην Ιταλία, προκαλεί την σύγκρουση της οροσειράς των Απεννίνων με την πεδιάδα Παντάνα, όπου βρίσκεται η Εμίλια Ρομάνια. Οι γεωλόγοι κάνουν αναφορά και στον καταστρεπτικό σεισμό που είχε σημειωθεί στην Φερράρα, το 1570. Και στην περίπτωση εκείνη, οι μετασεισμικές δονήσεις σταμάτησαν αρκετά χρόνια μετά το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου. Οι ειδικοί, όμως, καθιστούν σαφές ότι δεν μπορεί να γίνουν σε καμία περίπτωση ασφαλείς προβλέψεις.
Στο μεταξύ, η ιταλική τηλεόραση, μεταδίδει συνεχώς εκκλήσεις προς στήριξη των σεισμοπαθών. Στους καταυλισμούς, τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά. Λείπουν πάνες για μωρά, και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το πόσιμο νερό δεν επαρκεί. Κερδοσκόποι, έφτασαν να ζητήσουν διακόσια ευρώ την ημέρα σε σεισμόπληκτες οικογένειες, για να τους νοικιάσουν τροχόσπιτα. Και η μεγάλη απειλή, τώρα, είναι η ζέστη: στις περιοχές αυτές, το καλοκαίρι, το θερμόμετρο αγγίζει τους σαράντα βαθμούς.
Όλα τα ιταλικά ΜΜΕ άρχισαν να συλλέγουν χρήματα προς στήριξη των κατοίκων της Εμίλια Ρομάνια. Σήμερα το πρωί η κυβέρνηση Μόντι θα καθορίσει τα νέα έκτακτα μέτρα για τη βοήθεια των σεισμοπαθών.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogaspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου