Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Πολιτικό μνημόσυνο για το Νίκο Ζαχαριάδη

Πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, του παλιού γενικού γραμματέα του Κόμματος (1931 – 1956) Νίκου Ζαχαριάδη, που αυτοκτόνησε σαν σήμερα το 1973 εξόριστος στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, πραγματοποίησε την Πέμπτη η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατό του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννης Μανουσογιαννάκης αναφέρθηκε στην πολιτική πορεία του Ζαχαριάδη, ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο γγ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, ο γιος του Νίκου Ζαχαριάδη, Σήφης, και η Βιβή Δάγκα εκ μέρους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Εξάλλου, διαβάστηκε απόσπασμα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου το οποίο έγραψε το 1945, όταν ο Νίκος Ζαχαριάδης επέστρεψε από το Ντάχαου, όπου κρατούταν από την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Γερμανούς, το 1941.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε μια ηγετική φυσιογνωμία του ελληνικού και διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, τον σύντροφο Νίκο Ζαχαριάδη, γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπεράσπιση της κοσμοθεωρίας μας, του μαρξισμού- λενινισμού, του προλεταριακού διεθνισμού, για τη νίκη του σοσιαλισμού- κομμουνισμού. Το τραγικό τέλος του πριν 40 χρόνια, ακριβώς σαν σήμερα, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για βαθύτερη μελέτη και γνώση της ιστορικής πείρας, της εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον.», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είχε την «επαναστατική τόλμη» να πραγματοποιήσει την πανελλαδική συνδιάσκεψή του πριν δύο χρόνια, στο πλαίσιο της οποίας ελήφθη η απόφαση για την κομματική αποκατάσταση του Ζαχαριάδη (που το 1956 είχε καθαιρεθεί από τη θέση του γενικού γραμματέα). «Τιμάμε, θα θυμόμαστε, εμπνεόμαστε από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου