Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Βρετανία: Πεθαίνουν σαν τις… μύγες λόγω καύσωνα



Εκατοντάδες θύματα έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες ο καύσωνας –για τα δεδομένα της χώρας!– που επικρατεί στη Βρετανία. Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας (7 συνεχόμενες μέρες ο υδράργυρος ξεπερνά του 30 βαθμούς Κελσίου) έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 760 άνθρωποι.


Μάλιστα, όπως εκτιμούν ειδικοί, ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να διπλασιαστείή και να αυξηθεί ακόμα περισσότερο καθώς οι θερμοκρασίες υπολογίζεται ότι θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Το θερμόμετρο την Πέμπτη έφτασε τους 31ο C έπειτα από την πιο ζεστή ημέρα των τελευταίων επτά χρόνων καθώς την Τετάρτη στο Χίθροου ο υδράργυρος άγγιξε του 31,9ο C . Οι θερμοκρασίες αυτές, που στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά υψηλές θεωρούνται για την εποχή, είναι… φονικές για τους Βρετανούς καθώς η ηλιοφάνεια είναι παρατεταμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα ποσοστά υγρασίας ιδιαίτερα υψηλά, ενώ απουσιάζουν οι κλιματιζόμενοι χώροι.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας εξέδωσε προειδοποίηση κινδύνου «επιπέδου τρία» και ζητάει από τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως τα πολύ νεαρά άτομα, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις καθώς και άνθρωποι με αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή εκατομμύρια νοικοκυριά καλούνται να μειώσουν τη χρήση νερού καθώς η αυξημένη ζήτηση των τελευταίων ημερών έχει επιβαρύνει σημαντικά το δίκτυο υδροδότησης του Λονδίνου. Επιπλέον, οι επιστήμονες της μετεωρολογικής υπηρεσίας συνιστούν και στους αγρότες να είναι σε επιφυλακή το Σαββατοκύριακο καθώς ο καύσωνας απειλεί με κύμα πυρκαγιών που θα μπορούσε να καταστρέψει τις καλλιέργειες σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου