Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Κατα 21,72% μειώθηκαν οι μισθοί σε 178.058 εργαζόμενους




Μείωση 21,72% κατά μέσο όρο υπέστησαν στις αποδοχές τους 178.058 εργαζόμενοι κατά το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) που διαβιβάστηκαν στη Βουλή. Την ίδια ώρα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις όσον αφορά την άνοδο του ποσοστού ανεργίας στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου αλλά και στη διάρκεια παραμονής των ανέργων εκτός εργασίας. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανεξέτασης του κατώτατου μισθού το 2014 ανάλογα με το ύψος της ανεργίας και την ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας.


Οι μειώσεις έγιναν από 40.297 επιχειρήσεις κατ’ εφαρμογή του Ν. 4046/12. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ κατατέθηκαν 631 επιχειρησιακές συμβάσεις, που αφορούσαν 79.186 εργαζόμενους και ο μέσος όρος μείωσης των αποδοχών τους ήταν 21,09%.

Επίσης κατά το εννεάμηνο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2012 κατατέθηκαν στις Περιφερειακές Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ 61.113 μετατροπές συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Για το ίδιο χρονικό διάστημα - και κατ’ εφαρμογή του Ν. 4046/12- 40.297 επιχειρήσεις προέβησαν σε μειώσεις αποδοχών που αφορούσαν 178.058 εργαζόμενους. Ο μέσος όρος μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων ήταν 21,72%.

Οι 35.351 αφορούν μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι 15.814 αφορούν μετατροπή συμβάσεων από πλήρη απασχόληση σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης με ομόφωνη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων και 9.948 αφορούν μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης, με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη, για τα προβλήματα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας μείωσης στον κατώτατο μισθό
Στο μεταξύ, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επανεξέτασης του κατωτάτου μισθού το πρώτο τρίμηνο του 2014 ανάλογα με το ύψος της ανεργίας και την ανταγωνιστικότητα ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αυτό σημαίνει ότι εάν η ανεργία διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, παρόλο που ο κατώτατος μισθός έχει ήδη μειωθεί κατά 30% για όσους είναι έως 25 ετών και 20% από 25 ετών και άνω και υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία, θα υπάρξει και νέα μείωση στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ και 526 ευρώ αντίστοιχα.

«Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιχειρεί μια ανασκόπηση των μέχρι σήμερα μεταρρυθμίσεων, που έχουν γίνει στην οικονομία και στην αγορά εργασίας. Σε ότι αφορά στα εργασιακά ζητήματα δεν προτείνει κάτι καινούργιο – δεν προβάλλει κάποιο νέο αίτημα» ανέφερε ο υπ. Εργασίας.

«Σχετικά με το μηχανισμό του κατώτατου μισθού, που έχει ήδη νομοθετηθεί σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, αυτός θα αξιολογηθεί το Α΄ τρίμηνο του 2014, ως προς την απλότητα και την αποτελεσματικότητα του, τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Όλα αυτά είναι γνωστά και προβλέπονται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» τόνισε. Παρεμβάσεις κατεπείγοντος χαρακτήρα προτείνει η ΔΗΜΑΡ

Εκτεταμένες παρεμβάσεις κατεπείγοντος χαρακτήρα με στόχο τη δημιουργία θέσεων κοινωφελούς εργασίας, κατάρτισης και υποστήριξης της εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και την προώθηση του νέου παραγωγικού προτύπου προτείνει η ΔΗΜΑΡ, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι, μαζί με τις δράσεις υποστήριξης της απασχόλησης των νέων, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε δράσεις που θα αφορούν ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, οι μακροχρόνια άνεργοι προστάτες οικογενειών και οι άνεργοι νοικοκυριών, που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Για τη χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών, η ΔΗΜΑΡ προτείνει να γίνουν με αναπροσανατολισμό των πόρων του ΕΣΠΑ και αξιοποίηση της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεσμεύεται δε, ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.
Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου