Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ξανά στην Αθήνα η «Λίστα Λαγκάρντ»


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψε χθες το βράδυ ότι οι γαλλικές αρχές ενημέρωσαν την Αθήνα ότι η περιβόητη «Λίστα Λαγκάρντ» καταφθάνει στην Αθήνα σε άγνωστο όμως παραλήπτη…

Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ αποκάλυψε ότι μόλις χθες το Παρίσι ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ότι αποστέλλει το… χαμένο υλικό σε παραλήπτη τον οποίο, ωστόσο, δεν αποκάλυψε καθώς, όπως είπε, «δεσμεύεται από το απόρρητο» της διαδικασίας.

Σημειώνεται πως η Αθήνα έχει ζητήσει επισήμως τη συγκεκριμένη λίστα από τη Γαλλία, καθώς πολιτικά στελέχη αλλά κυρίως παράγοντες της δικαιοσύνης έχουν εκφράσει ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους για το εάν και κατά πόσο το συγκεκριμένο υλικό που παρέμεινε κλειδωμένο σε άγνωστα συρτάρια μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του ΣΔΟΕ είναι το αυθεντικό και δεν έχει υποστεί… αλλοίωση. Ενώ από την πλευρά της κ. Λαγκάρντ δεν έχει γίνει κανένα απολύτως σχόλιο με αποτέλεσμα στην Ελλάδα να κυκλοφορούν διάφορες λίστες και «λίστες» στις οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμφανίστηκαν να εμπλέκονται ακόμα και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας...

Το θέμα έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό καθώς δικαιοσύνη και ΣΔΟΕ έχουν απορρίψει την επιχειρηματολογία του κ. Βενιζέλου για την αδυναμία αξιοποίησής της ως προϊόν υποκλοπής το οποίο ωστόσο εστάλη από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε σφραγισμένο φάκελο στο Μέγαρο Μαξίμου πριν πάει στη δικαιοσύνη δια μέσου του επικεφαλής του Σώματος Σ. Στασινόπουλου, χωρίς μάλιστα να ανοιχτεί, όπως έλεγαν, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου από το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τις ελβετικές αρχές για τη μεγάλη λίστα των χιλιάδων ελλήνων καταθετών στην Ελβετία – που σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει ότι αυτομάτως οι εν λόγω λογαριασμοί καθίστανται «ύποπτοι» για φοροδιαφυγή.

Ο κ. Στουρνάρας, πάντως, άφησε αιχμές για όλους όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό στη διάρκεια της κρίσης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πιστεύει στη λύση της «αμνήστευσης» καθώς, όπως τόνισε, η συγκεκριμένη ευεργετική για τους καταθέτες τους εξωτερικού διάταξη, εφαρμόστηκε στο παρελθόν και απέτυχε παταγωδώς.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών ήταν η αποστροφή του σχετικά με το θέμα της φοροδιαφυγής και των συζητήσεων που έγιναν και γίνονται με τη τρόικα η οποία, κατά τον κ. Στουρνάρα, έδειξε μάλλον διστακτική ως προς τους στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το άγος της φοροδιαφυγής.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου