Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Οι 72 ώρες που θα κρίνουν τις αλλαγές στο φορολογικό


Στην συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μάξιμου αναμένεται να «κλειδώσει» σε μεγάλο βαθμό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα έχει κλείσει μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να κατατεθεί την Τρίτη στην βουλή. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή και κρατούν χαμηλούς τόνους. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στο ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ που συνεχίζουν να θέτουν «κόκκινες γραμμές».

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε αιχμές εναντίον των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση ότι οι προτάσεις και τα ισοδύναμα που προτείνουν είναι ανεφάρμοστα. Όλα θα κριθούν την Πέμπτη στην διακομματική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο οικονομικών και από το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί αν θα γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί φορολόγησης 45% για ετήσια εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ. «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Είναι έξω από τις θέσεις μου. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη. Όχι εναντίον της…Τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες ετησίως, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές. Κι αυτό αφορά όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2500 χιλιάδες το μήνα, δηλαδή την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Η κατάργηση για το αφορολόγητο των παιδιών πιθανότατα θα ισχύσει καθώς, όπως επεσήμανε ο Αντώνης Σαμαράς, θα υπάρξουν κοινωνικά επιδόματα από το πρώτο παιδί.

«Πρόταση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας και όχι της κυβέρνησης ήταν να ξεκινάει ο φόρος 45% από τα 26.000», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας στον ΣΚΑΙ. Όσον αφορά το αφορολόγητο για τα παιδιά ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι υπήρχαν στο παρελθόν αδικίες και με τα επιδόματα των τριτέκνων καθώς δεν υπήρχαν εισοδηματικά κριτήρια.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε αφήνοντας σαφείς αιχμές και εναντίον των μελών της διακομματικής επιτροπής οι οποίοι αντέδρασαν έντονα με τις αλλαγές στο φορολογικό. Ο Γιάννης Στουρνάρας τις χαρακτήρισε ουσιαστικά ανεφάρμοστες καθώς, όπως είπε, κανένα από τα τρία κόμματα δεν κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις.

Ωστόσο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φαίνονται μέχρι στιγμής τουλάχιστον να αντιστέκονται σθεναρά, απέναντι στις αλλαγές για το φορολογικό. Το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τις κόκκινες γραμμές, ενώ και η ΔΗΜΑΡ παραμένει αντίθετη με την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου