Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Συμμετοχή του πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας στο συνέδριο “Τοπική Ψηφιακή Ατζέντα”


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τελικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού προγράμματος, “Τοπική Ψηφιακή Ατζέντα” (Digital Local Agenda), με θέμα «Πώς να δημιουργήσουμε μία Τοπική Ψηφιακή Ατζέντα: από τη θεωρία στην πράξη». Το συνέδριο διοργανώθηκε από την αναπτυξιακή υπηρεσία της πόλης Empoli που βρίσκεται στην Περιφέρεια της Τοσκάνης, στην Ιταλία.

Στόχος του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχει το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, είναι η βελτίωση των πολιτικών για τη κοινωνία της πληροφορίας στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής της τοπικής ψηφιακής ατζέντας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν, εκπρόσωποι από τους 11 εταίρους του προγράμματος, τοπικοί εκπρόσωποι της περιφέρειας της Τοσκάνης, των Δήμων Barcelos (Πορτογαλία) και Α Coruna (Ισπανία), εκπρόσωποι του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, ο γενικός γραμματέας του Eixo Atlantico (Ισπανία), ο υποδιευθυντής της Περιφέρειας της Βόρειας Πορτογαλίας και εκπρόσωπος του προγράμματος INTERREG IVC. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσώπησαν η Δρ. Παρασκευή Γκιούρκα, και η κα. Ράνια Παπαδοπούλου.

Στο πλαίσιο του τελικού αυτού συνεδρίου παρουσιάστηκε η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε με τη συνδρομή όλως των εταίρων για την ανάπτυξη τοπικής ψηφιακής ατζέντας με στόχο τη βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η μεθοδολογία αυτή εφαρμόστηκε πιλοτικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού του Ν. Κοζάνης και στην Περιφέρεια της Βόρειας Πορτογαλίας. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν παρουσιάστηκαν εκτενώς από τους εκπροσώπους των αντίστοιχων περιοχών στο συνέδριο. Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησε η κα. Κλεοπάτρα Τσώκρη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Το Δήμο Σερβίων και Βελβεντού εκπροσώπησε ο Δρ. Παναγιώτης Καραγιάννης, από το Τμήμα Προγραμματισμού και Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Το Πρόγραμμα Τοπική Ψηφιακή Ατζέντα (Digital Local Agenda-DLA) είναι ένα πρόγραμμα του Interreg IVC, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης και στοχεύει στη βελτίωση των περιφερειακών πολιτικών που αφορούν τις ψηφιακές στρατηγικές. Σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο έχει διάρκεια τριών ετών, συμμετέχουν έντεκα εταίροι από την Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Εσθονία, Λετονία, Ουγγαρία, Γερμανία και Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου