Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Πρόστιμα σε επιχειρήσεις εμπορίας βιβλίων της Θεσσαλονίκης

Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για εναρμονισμένες πρακτικές


Πρόστιμα συνολικού ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ επέβαλε σε τρεις επιχειρήσεις εμπορίας βιβλίων της Θεσσαλονίκης η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κρίνοντας ότι αυτές παραβίασαν τη νομοθεσία που αφορά τον καθορισμό εκπτωτικής πολιτικής και προέβησαν σε συμφωνίες/εναρμονισμένες πρακτικές, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών της πόλης (ΣΒΘ).

Σε ό,τι αφορά ειδικά τον ΣΒΘ, κρίθηκε ότι αυτός έλαβε αποφάσεις που εντάσσονταν σε ενιαίο σχέδιο για τον αποκλεισμό ή περιορισμό της δυνατότητας χορήγησης εκπτώσεων επί της ενιαίας τιμής, που ορίζεται από τους εκδότες των πωλούμενων βιβλίων στον νομό. Σκοπός ήταν, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, να περιορίσει ή να νοθεύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των μελών του.

Η Επιτροπή έλαβε τις συγκεκριμένες αποφάσεις, στο πλαίσιο εξέτασης της καταγγελίας, που κατατέθηκε από την εταιρεία «Βιβλιοπωλεία «ΚΟΣΜΟΣ» Μαρία Φλωρά Ε.Π.Ε.», και αφορούσε τον ΣΒΘ και τις επιχειρήσεις «Ιανός Α.Ε», «Α. Μαλλιάρης Παιδεία Α.Ε» και «Αθανάσιος Φλώρος & Σία Ο.Ε».

Με την απόφασή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρέωσε τα εμπλεκόμενα μέρη να παύσουν την παράβαση, με απειλή χρηματικού προστίμου ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης. Παράλληλα, επέβαλε πρόστιμα ύψους 27.180 ευρώ, 11.453 ευρώ και 3.711 ευρώ, στις εταιρείες «Ιανός», «Μαλλιάρης» και «Αθ.Φλώρος» αντίστοιχα, για παράβαση του άρθρου 1 του ν. 703/77, σχετικά με τον καθορισμό εκπτωτικής πολιτικής.

Επίσης, μεταξύ άλλων, υποχρέωσε τον ΣΒΘ να εκδώσει εντός πέντε μηνών ανακοίνωση, με την οποία θα ανακαλεί το περιεχόμενο σχετικών επιστολών και ενός άρθρου και στην οποία θα διευκρινίζει ότι πρέπει να γίνονται τα νομίμως ισχύοντα ως προς τις εκπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου